În ultimele două zile, 20.000 de refugiaţi din Idlib au ajuns lângă frontiera Turciei, în încercarea de a scăpa de atacurile grupărilor militare sprijinite de Rusia, Bashar al Assad şi Iran. De la începutul lunii noiembrie, numărul persoanelor dislocate a depăşit 379.000, potrivit Sabah, citat de Rador.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

Din cauza atacurilor grupărilor teroriste sprijinite de Rusia, Bashar al Assad şi Iran, la graniţa Turciei continuă să sosească refugiaţi din Idlib şi din satele învecinate.

Potrivit informaţiilor furnizate Agenţiei Anatolia de şeful Agenţiei pentru Coordonarea Intervenţiei Umanitare în Siria, care se ocupă de persoanele dislocate, numai în ultimele două zile, 20.000 de persoane au fost nevoite să se refugieze.

De la începutul lunii noiembrie, numărul persoanelor care s-au refugiat în regiunile din apropierea frontierei Turcia-Rusia, ca urmare a atacurilor regimului Assad şi ale Rusiei, a ajuns la 379.523. Cea mai mare parte a persoanelor dislocate se refugiază lângă frontiera Turciei iar alţii caută adăpost în zonele curăţate de terorişti în urma operaţiunilor Ramură de Măslin şi Scutul Eufratului.

Îngrijorător este faptul că au început să se înregistreze refugiaţi şi din regiunea Jabal al-Zawiya, de lângă Idlib. În cazul în care se intensifică atacurile, numărul civililor care s-ar refugia din această regiune ar putea ajunge la 250.000.

Mii de persoane se confruntă cu dificultăţi serioase din cauza că taberele de la Idlib s-au umplut, nu au fost identificate alte terenuri pe care să fie ridicate corturi iar ajutoarele s-au diminuat. Mii de familii care au fugit din calea atacurilor şi au rămas fără adăpost au nevoie urgentă de ajutor.

Încă de la începutul războiului, regiunea Idlib situată în nord-vestul Siriei, este considerată fieful opoziţiei şi al grupărilor armate anti-regim. Centrul Idlibului, a cărui populaţie a ajuns la patru milioane din cauza migraţiei interne, a trecut sub controlul opoziţiei în 2015. Idlibul se numără printre regiunile cele mai vizate de regim.

La reuniunea de la Astana, din 4-5 mai 2017, la care au participat Turcia, Rusia şi Iran, s-a decis constituirea a patru zone de dezescaladare a tensiunii - la Idlib şi în unele regiuni învecinate, în nordul provinciei Homs, în Ghouta Orientală de lângă Damasc şi în unele zone din nordul ţării (Dera şi Kuneytra).

Numai că regimul şi teroriştii susţinuţi de Iran au cucerit trei din cele patru zone, în afară de Idlib, cu sprijinul aerian al Rusiei. Sute de mii de civili care au fugit de atacuri s-au refugiat în apropiere de frontiera Turciei.

La scurt timp în urma acordului de la Soci, convenit de Rusia şi Siria în septembrie 2018, au reînceput atacurile. Rusia, regimul şi teroriştii sprijiniţi de Iran care au atacat Zona de Dezescaladare a Tensiunii de la Idlib au cauzat migraţia către frontiera Turciei, de la începutul lui 2019, a aproximativ 1,3 milioane de civili.

Peste 1.600 de civili şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor.