Papa Francisc a făcut sâmbătă un apel la membrii Curiei Romane (aparatul administrativ al Bisericii) pentru a face o ''schimbare de mentalitate'' profundă în contextul unui Occident care se descreştinează, în special în Europa, scrie Agerpres citând AFP. "Nu ne mai aflăm în creştinătate, nu ne mai aflăm! Nu mai suntem primii în ziua de astăzi care producem cultură, nici primii, nici cei mai ascultaţi", a spus papa cu ocazia discursului tradiţional adresat Curiei.
"Nu ne mai aflăm într-un regim de creştinătate întrucât credinţa - în special în Europa, dar şi într-o mare parte din Occident - nu mai constituie o premisă evidentă a vieţii în comunitate; mai rău chiar, este deseori negată, hulită, marginalizată şi ridiculizată", a comentat suveranul pontif în faţa principalilor săi cardinali.
Această "schimbare de epocă" obligă "la o schimbare de mentalitate pastorală", a subliniat primul papă latino-american din istorie, care s-a angajat înaintea alegerii sale din 2013 să reformeze structurile interne ale Curiei, insistând frecvent asupra schimbării modului acesta de a gândi fără a înţelege realitatea exterioară Bisericii. Suveranul pontif a continuat să se ciocnească de tradiţia de neclintit a independenţei numeroaselor secţiuni ale Curiei, refractare la exercitarea unui control mai strâns asupra finanţelor lor.
Papa Francisc a creat în special noi ''dicasterii'' (ministere), precum cel al Comunicării pentru a răspunde mai bine unei ''culturi preponderent digitale''.
Suveranul pontif a avertizat şi asupra ''rigidităţii'' şi ''tensiunii de a reveni asupra trecutului'' atunci când trebuie ''să ne angajăm în schimbări semnificative''.
Ironizându-şi adversarii care se opun acestor reforme, inclusiv cele din interiorul Curiei Romane, papa a descris ''rigiditatea care naşte frica de schimbare şi care, într-un final, diseminează capcane şi obstacole în numele binelui comun, transformându-l în câmp minat prin lipsa de comunicare şi ură''.
"Curia Romană nu este un corp detaşat de realitate", a insistat papa Francisc, iar schimbarea trebuie să fie profundă şi să nu se limiteze la ''a îmbrăca o haină nouă, iar lucrurile să rămână, în cele din urmă, aşa cum erau înainte''.
"Curia Romană nu este o clădire sau un dulap plin cu haine pe care să le porţi ca să justifici o schimbare. Curia Romană este un corp viu", a comentat în continuare papa, adept al exprimării metaforice.
https://www.youtube.com/watch?v=Kw7vlfLchKE
Ideile lui care le știe din tinerețe, comunismul, sunt încă puternice in memoria și comportamentul acestui individ, numit Papa !
Unde este ecel mare Papă polonez la origina, care a fost nu numai conducătorul bisericii catolice, dar un luptatornoentru libertatea omului de sub comunismul canceros ?
Asa e, ca daca nu, pierdeti gologanii, si o sa fie rau de tot... Asa ca schimbam dogma ca sa ramanem cu banii....
Bisericile protestante traditionale care au luat-o in directia asta acum o suta de ani, transformandu-se in ONGuri pentru justitie sociala, sunt goale. A se compara:
O biserica suedeza a pus o fresca cu doi Adami si doua Ave, facuta de o lesbiana, dar a dat-o jos imediat, ca nu cumva sa asocieza homosexualitatea cu pacatul originar. Intre timp, parohiile traditionaliste catolice cresc si se inmultesc.
https://www.rt.com/news/475697-church-sweden-lgbt-altarpiece/
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/01/retreat-christian-soldiers/603043/
S-a creștinat lumea? Poate doar a căpătat o spoială de creștinism după ce Constantin s-a declarat creștin, că mulți s-au zis și ei creștini ca să fie pe placul Cezarului. Dar , în special de atunci corupția s-a generalizat în rândul clerului...
Dar, cu toate acestea, Hristos este viu. Și El va veni. Și El îi cunoaște pe cei care sunt ai Lui chiar rătăciți în rândul catolicilor sau prin alte organizații de-ale oamenilor care se zic biserici.
"Hristos a iubit Biserica (Adunarea) și S-a dat pe Sine Însuși pentru ea ca s-o sfințească, curățind-o prin spălarea cu apă prin cuvânt, ca să-Și înfățișeze Adunarea glorioasă, fără pată, zbârcitură sau ceva de felul acesta, ci sfântă și fără vină". Aceasta va face El, pe când oamenii care au moștenit o fire păcătoasă nu por decât să aducă corupție. Cine va câștiga? Eu mizez pe El.