Noul sistem universal de pensii al guvernului francez va anula pensiile speciale, a anunțat miercuri premierul Edouard Philippe, care subliniază că acest lucru nu înseamnă că nu vor fi situații speciale, cum ar fi pompierii, soldații și polițiștii, care vor avea în continuare o vârstă de pensionare mai mică, relatează Reuters și AFP. Astfel, guvernul francez a spus miercuri că menține propunerea privind sistemul universal pensii, dar cu concesii, în a opta zi de mobilizare socială care a paralizat țara, manifestanții fiind împotriva reformei promise de președintele Macron.

Edouard Philippe (sursa foto- facebook)Foto: Hotnews

”Ambiția noastră de universalitate este o ambiție de justiție socială, nu vrem să facem rău nimănui”, a asigurat premierul care a prezentat arhitectura acestei reforme pe care o califică drept ”revoluție socială”.

Singura soluție, potrivit șefului guvernului, ”este a munci un pic mai mult și progresiv”.

Noul sistem va păstra vârsta legală de pensionare la 62 de ani, dar guvernul va încuraja oamenii să muncească mai mult folosind un sistem de bonusuri și reduceri, a spus Philippe.

Premierul francez Edouard Philippe a anunțat miercuri că reforma sa privind pensiile, care este puternic contestată, se va aplica doar francezilor născuți în 1975 și după, o concesie făcută sindicatelor, care au fost furioase săptămâna aceasta.

”Tranziția va fi graduală” către un sistem universal de pensionare, care își propune să fuzioneze cele 42 de sisteme actuale din Franța, a promis Philippe, asigurând că reforma nu se va aplica francezilor născuți înainte 1975.

”Vreau să confirm forțelor de securitate internă că cei expuși la slujbe periculoase... își vor păstra beneficiile de pensionare”, a subliniat Philippe.

Guvernul, susținut de Comisia Europeană care consideră reforma "necesară", apără un "sistem universal" pentru abolirea pensiilor speciale, în special la SNCF și la RATP, unde salariații pot ieși mai repede la pensie, și "mai drept". Opozanții se tem în schimb de o "precarizare" a pensionarilor.