"Este evident că procedura declanşată împotriva Ungariei nu are nimic comun cu statul de drept sau cu libertatea presei, ci este un atac politic condus ideologic, lansat la adresa unei ţări a cărei conducere aleasă în mod democratic este dispreţuită de "corul Soros" şi de colegii săi liberali de stânga", a subliniat, marţi, la Bruxelles, într-o postare pe Twitter secretarul de stat pentru comunicaţii şi relaţii internaţionale din cadrul Cancelariei premierului Ungariei, potrivit MTI si Rador.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Referitor la cea de-a doua audiere care a avut loc la Consiliul Afacerilor Generale al Uniunii Europene în legătură cu activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, Zoltán Kovács a precizat: Toţi cei care pe parcursul audierii vorbesc despre statul de drept, aproape fără excepţie ei înşişi încalcă acest principiu. În opinia sa, este ridicol că în timpul audierii cei care au adresat întrebări nu erau preocupaţi de faptele în sine, deoarece după adoptarea raportului motivat al Paramentului European, Ungaria a infirmat în detaliu toate acuzaţiile cuprinse în acest raport.

"Să nu uităm că scenariul nu a fost scris conform legii, în mod transparent şi deschis, ci în culisele ONG-urilor şi ale birocraţiei în mod evident anti-maghiare", a declarat Zoltán Kovács, care a adăugat: Procedura al cărei scop este dezvăluirea situaţiei statului de drept este "o poveste interminabilă". "Niciodată nu va fi suficient pentru 'corul Soros'. Ei nu vor să încheie o astfel de procedură", a adăugat oficialul ungar, care a menţionat că în timpul audierii a devenit "puţin confuz" faptul că "avocaţii Soros" au ignorat total regulile de procedură.

"Iată cum funcţionează 'corul Soros': Acesta înscrie pe agenda dezbaterilor cazul unui guvern care din punct de vedere ideologic este în contradicţie cu el, ignorând faptele şi regulile de procedură, şi continuă să îşi urmărească propriul obiectiv politic chiar şi atunci când dezbaterea nu mai prezintă nici un interes", a conchis secretarul de stat în mesajul său postat pe Twitter.

*

Didier Reynders - Comisia Europeană trebuie să aplice toate mijloacele posibile în vederea respectării valorilor UE

"Este important ca Executivul de la Bruxelles să aplice în continuare toate mijloacele posibile şi nu numai Articolul 7 din Tratatul de bază al UE în vederea respectării valorilor UE", a declarat marţi comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, în contextul demarării procedurii împotriva Ungariei, conform Articolului 7.

Comisarul european a precizat că la începutul anului viitor se va deplasa negreşit în Ungaria şi Polonia. Din păcate, de la ultimele discuţii "am constatat evoluţii negative" în Ungaria, a adăugat Reynders.

La rândul său, comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourová, a declarat că este important ca ţările membre UE să analizeze situaţia din Polonia şi Ungaria. Dialogul are o importanţă majoră pentru a înţelege ce se întâmplă în aceste două ţări, a subliniat Vera Jourová.

Comisarul european pentru afaceri europene, Michael Roth, a precizat că Ungaria înregistrează regrese la respectarea normelor statului de drept. "Printre chestiunile cele mai problematice se află independenţa justiţiei, libertatea mass-mediei şi libertatea academică", a adăugat comisarul german.