Peter Frates, americanul care a inspirat provocarea găleții de apă cu gheață (Ice Bucket Challenge) pentru a strânge bani pentru găsirea unui remediu pentru scleroza laterală amiotrofică (ALS) a murit la vârsta de 34 de ani, potrivit The Independent, citat de Mediafax.

Ice Bucket ChallengeFoto: New Kopel

Frates, un sportiv care în timpul liceului a făcut parte din echipa de baseball Boston College, avea 34 de ani la momentul morții sale, la cinci ani după ce provocarea care a devenit virală a inspirat oamenii din întreaga lume pentru a conștientiza în legătură cu această boală mortală.

„Peter Frates. Un soț pentru Julie, un tată pentru Lucy, un fiu pentru John și Nancy, un frate pentru Andrew și Jennifer, Pete a murit înconjurat de familia sa iubitoare, în pace la 34 de ani, după o luptă eroică cu ALS. Pete a fost o inspirație pentru atâția oameni din întreaga lume care s-au îmbărbătat din curajul și rezistența sa”,potrivit unui comunicat al familiei emis luni.

Frates a fost diagnosticat în 2012 cu ALS, o boală cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig. Încă nu se cunoaște leacul pentru acesată boală, care slăbește mușchii și împiedică funcționarea corpului. Boala sa l-a inspirat să ajute la declanşarea Ice Bucket Challenge în 2014, alături de Pat Quinn.

Provocarea, în care mii de persoane s-au filmat turnându-şi o găleată de apă cu gheață în cap, a dus la implicarea a aproximativ 17 milioane de oameni din întreaga lume.

Pe lângă creșterea gradului de conștientizare cu privire la viralitatea videoclipurilor, provocarea a strâns peste 220 de milioane de dolari pentru cercetări în încercarea de a găsi un remediupentru această boală.