Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a propus după întâlnirea avută luni seara, la Berlin, cu preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, şi liderul turco-cipriot, Mustafa Akinci, convocarea unei întâlniri informale în cinci, cu participarea celor două comunităţi implicate (greco-ciprioţii şi turco-ciprioţii n.trad.) şi a celor trei puteri garante (Grecia, Turcia şi Marea Britanie n.trad.), ca pas următor în procesul de găsire a unei soluţii pentru unificarea Ciprului, scrie Rador, citând Naftemporiki.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

Guterres vorbeşte într-o declaraţie despre discuţii "la obiect şi sincere" şi precizează că "cei doi lideri şi-au reconfirmat ataşamentul şi hotărârea lor de a ajunge la un compromis pe baza unei federaţii formate din două zone şi două comunităţi cu egalitate politică, după cum se arată în Rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite".

"Liderul turco-cipriot şi liderul greco-cipriot, determinaţi de sentimentul urgenţei, au convenit că găsirea unei soluţii de ansamblu şi de durată în problema reunificării Ciprului într-un viitor previzibil este de cea mai înaltă importanţă pentru viitorul şi prosperitatea celor două comunităţi şi că status quo-ul nu este sustenabil", subliniază Guterres.

"Liderul greco-cipriot şi liderul turco-cipriot şi-au reconfirmat angajamentul din Declaraţia Comună din data de 11 februarie 2014, punctele anterioare de convergenţă şi cadrul celor şase puncte depuse la data de 30 iunie 2017, cu obiectivul de a se reuşi un acord strategic, care va deschide drumul pentru o soluţie de ansamblu", adaugă secretarul de stat al ONU.

"În perspectiva acestor discuţii, am fost de acord să prelungesc eforturile pentru îndeplinirea condiţiilor de referinţă care vor fi utilizate ca punct de consens pentru negocieri treptate, de substanţiale şi axate pe rezultat, cu cea mai apropiată ocazie posibil. Prin această prismă, m-am angajat să analizez împreună cu liderul turco-cipriot şi liderul greco-cipriot şi cu puterile garante posibilitatea de convocare a unei întâlniri informale în format cinci +ONU la momentul potrivit. Toţi recunosc că de această dată trebuie să fie diferit", se mai arată în încheierea comunicatului lui Guterres.

Satisfacţie la Nicosia cu privire la întâlnirea trilaterală

Preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a vorbit despre un "prim pas pozitiv în eforturile de reîncepere a dialogului" pentru rezolvarea problemei cipriote. Anastasiades a declarat în mod categoric că o condiţie indispensabilă pentru reînceperea negocierilor este încetarea acţiunilor în afara legii ale Turciei împotriva Republicii Cipru. Surse apropiate cercurilor de la Nicosia şi-au exprimat satisfacţia pentru acest "prim pas" care a venit după o lungă perioadă în care nu s-a mai făcut nimic în această direcţie, precizând că nu depinde de partea greco-cipriotă dacă acest pas va deveni un succes.

Aceleaşi surse au apreciat însă că în următoarea perioadă nu este de aşteptat să se înregistreze o prea mare mobilizare, în principal din cauza obiecţiilor părţii turceşti şi a "alegerilor prezidenţiale" care se vor desfăşura în republica nerecunoscută a Ciprului de Nord în aprilie 2020, dar şi din cauza situaţiei instabile din una dintre puterile garante, Marea Britanie. Acest lucru nu înseamnă însă că secretarul general al ONU nu va continua să sondeze intenţiile părţilor implicate.