O imagine a profetului Mohamed, aparuta intr-un articol publicat in enciclopedia online Wikipedia, starneste controverse in lumea islamica. Indignarea musulmanilor porneste de la faptul ca, in cultura lor, nu este permisa reprezentarea grafica a profetului, relateaza cotidianul El Pais.

Astfel, membri ai comunitatii musulmane au trimis catre editorii Wikipedia o petitie cu peste 132.000 de semnatari, pentru a le cere sa scoata controversatele imegini din articol.

In schimb, reprezentantii Wikimedia sustin ca articolul nu este religios, adopta un ton neutru si este educativ. "Wikipedia nu cenzureaza articolele, in beneficiul nimanui, iar obiectivul acestei enciclopedii este sa prezinte toate subiectele intr-un mod impartial", a declarat Jay Walsh, purtatorul de cuvant al Fundatiei Wikimedia din San Francisco.

Comunitatea musulmana sustine insa ca se simte ofensata. "Toate aceste reguli pentru prezentarile subiectelor religioase ne indeparteaza, de fapt, de ceea ce este sfant", noteaza publicatia The American Muslim, sub titlul "Wikipedia si descrierile profetului Mohamed, ultima distractie stupida".

Caricaturile cu Mohamed, republicate in ziare daneze

Miercuri, principalele cotidiene din Danemarca au republicat una dintre cele 12 caricaturi cu profetul Mohamed, care au declansat ample proteste in lumea musulmana, in urma cu doi ani, relateaza BBC. Desenul il prezinta pe fondatorul Islamului cu purtand un turban in forma de bomba cu fitilul aprins.

Ziarele au precizat ca retiparirea caricaturilor este in semn de protest fata de principiul libertatii presei, dupa ce marti politia daneza a arestat trei persoane suspectate ca au planuit asasinarea unuia dintre autorii caricaturilor cu profetul Mohamed, Kurt Westergaard.

Potrivit AP, tabloidul Ekstra Bladet a republicat toate cele 12 desene, printre care si cea in care Mohamed le transmite martirilor trecuti in lumea celor drepti dupa atacuri sinucigase ca Paradisul a ramas fara fecioarele promise.

Caricaturile, care au fost publicate pe data de 30 septembrie 2005 de catre cotidianul danez "Jyllands-Posten", au provocat un imens val de proteste in lumea islamica, soldat cu moartea a peste 50 de persoane. Scandalul a capatat proportii uriase dupa ce mai multe ziare din Franta, Germania, Norvegia, Italia si Spania au decis sa republice caricaturile, invocand dreptul la libera exprimare.