Mai degrabă mâna întinsă decât lupta. În timp ce Donald Trump a pornit într-un război comercial riscant cu China, Emmanuel Macron încearcă să exploreze calea cooperării. Pe 4 noiembrie, preşedintele Republicii a început, la Shanghai, o vizită de stat de trei zile, a doua după cea din 2018 şi nu ultima, de vreme ce el asigurase atunci că doreşte să viziteze China o dată pe an în timpul mandatului său. "Ceea ce funcţionează în relaţia dintre Franţa şi China este regularitatea şi timpul lung", spune un consilier al preşedintelui Republicii, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anul trecut, Emmanuel Macron a pus bazele relaţiei sale cu China; anul acesta, vine să strângă primele rezultate. Acestea sunt în primul rând comerciale.

"Această dimensiune comercială este prioritatea vizitei noastre cu provocări pentru companiile noastre, în special în sectorul agroalimentar unde dorim să beneficiem de mai mult acces la pieţe", se recunoaşte la Elysee. În acest context, Emmanuel Macron va inaugura marţi, în calitate de "oaspete de onoare", Târgul de importuri din Shanghai.

O invitaţie făcută în luna martie de preşedintele chinez Xi Jinping cu ocazia vizitei sale de stat în Franţa. În cadrul acestui târg, companiile franceze trebuie să anunţe semnarea a aproximativ patruzeci de contracte în sectoarele aeronauticii, energiei, agro-industriei, dar şi al turismului şi sănătăţii. Preşedintele Republicii trebuie să ţină şi un discurs pentru a-şi detalia viziunea asupra relaţiilor comerciale dintre Franţa şi China şi, mai departe, între Europa şi China.

"Statele Unite pun întrebări corecte, dar nu oferă neapărat cele mai bune răspunsuri", spune un consilier al şefului statului.

Pentru Emmanuel Macron, este întotdeauna vorba despre a-şi apăra viziunea multilaterală asupra lumii, spre deosebire de protecţionismul pus în aplicare de preşedintele american. O poziţie care rezonează bine în China. "În faţa creşterii politicii celui mai puternic constatată astăzi în situaţia internaţională, este necesar ca Franţa şi China să lucreze împreună pentru a transmite un mesaj de susţinere pentru multilateralism", a explicat ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, înainte de vizita lui Emmanuel Macron.

"Mesajul chinezilor este că sunt împotriva protecţionismului şi a războiului comercial. Nu suntem de acord nici cu asta. Dar Europa, care este un partener important, nu ar trebui să fie victima colaterală sau variabila de ajustare a acestui război comercial sau a unui acord cu Statele Unite", avertizează totuşi un apropiat al lui Emmanuel Macron. Preşedintele Republicii se va prezenta în faţa omologului său, Xi Jinping, cu o listă de cereri: acord privind protecţia investiţiilor europene, securizarea exporturilor de păsări de curte (după cele de carne de vită şi de porc), relansarea nuclearului civil ... "Un semnal important ar fi să avansăm pe unul dintre aceste puncte pentru a arăta că şi dialogul constructiv funcţionează", speră un apropiat al lui Emmanuel Macron. Dincolo de miza comercială, este vorba şi despre consolidarea legăturilor cu China cu o componentă culturală importantă, "a doua prioritate a deplasării", insistă un consilier. Preşedintele Republicii va inaugura la Shanghai, pe West Bund, o variantă locală a centrului "Georges Pompidou", primul deschis în afara Europei.

Din delegaţia şefului statului face parte şi Guillaume Canet. Actorul şi regizorul pregăteşte un nou film cu Asterix, din care o parte se va face în China. "Există o mulţime de imagini populare de creat pentru ca cele două popoare ale noastre să îşi poată vorbi mai uşor", se explică la Elysee. Este mai complicat dialogul cu privire la drepturile omului sau acela, încă foarte actual, despre revolta populaţiei din Hong Kong împotriva Beijingului.