“Fapt extraordinar, Regatul Unit ar trebui să devină, în timpul vieţii noastre, cea mai mare economie din această emisferă”. Acest editorial cu impact asigurat, publicat în iunie în “Daily Telegraph”, îi aduce astăzi un avertisment şi un mesaj cu scuze. “Noi dominăm lumea”, continuă articolul, “nu numai în afaceri şi serviciile financiare de tot felul, dar şi în materie de bioştiinţă, tehnologie şi universităţi, fără a mai vorbi despre cultură şi artă. În unele privinţe, Londra şi sud-estul constituie deja regiunea cea mai productivă din toată Europa”.

Boris JohnsonFoto: Captura video

Citind acest “fapt extraordinar”, un profesor de economie de la King's College din Londra decide să sesiseze principalul organ britanic de reglementare a presei, Independent Press Standards Organisation (Ipso). Câteva luni mai târziu, pe 2 noiembrie, cotidianul conservator publică deci o scurtă notă pe tema editorialului controversat. Potrivit acestui profesor, “Telegraph” explică faptul că este vorba “de un articol de opinie redactat de un editorialist foarte cunoscut”, fără a-i menţiona numele, şi precizează: “E vorba, evident, de expunerea personală a unui punct de vedere subiectiv şi particular… nu este neobişnuit pentru acest gen de articole să se folosească instrumente retorice şi figuri de stil”. Efectiv, acest editorialist este o pană cu renume, devenit apoi şeful guvernului: Boris Johnson, potrivit Le Point, citat de Rador.

Trei articole ale lui Boris Johnson au necesitat o corectură în 2019

Raţionamentul editorialului de atunci se bazează pe o predicţie a OCDE care compară evoluţia PIB din Regatul Unit cu a celui din Germania între 2020 şi 2060. După cum aminteşte “Guardian”, dacă curba din Regatul Unit se apropie de cea din Germania, ea tot nu o ajunge din urmă în 2060: autorul articolului şi cititorii săi trebuie deci să fie extrem de tineri dacă doresc să vadă PIB-ul Regatului Unit dominând Europa, dacă predicţiile continuă în sensul în care au fost lansate. Boris Johnson va fi, de exemplu, în vârstă de 96 de ani în 2060, limita statistică, şi PIB-ul Regatului Unit pare în acest moment încă departe. “Telegraph” revine asupra câtorva detalii care ar fi pus probleme Ipso, tot fără a menţiona numele autorului. “Această informaţie priveşte Europa şi nu ‘această emisferă’”, corectează ziarul. “Estimările nu prezic faptul că PIB-ul Regatului Unit îl va depăşi pe cel al Germaniei, ceea ce constituia baza raţionamentului potrivit căruia Regatul Unit va deveni cea mai mare economie din Europa. E vorba de o extrapolare personală a acestor date dincolo de perioada prognozei”.

“Guardian precizează luni că e a treia oară când “Daily Telegraph” este obligat să corecteze un articol publicat de editorialistul său cel mai cunoscut, aflat în concediu mediatic atâta vreme cât exercită funcţia de prim-ministru. De exemplu, el a pretins în aprilie că Brexit fără acord, “no deal”, este opţiunea cea mai populară printre britanici. El a mai trebuit să corecteze acuzaţiile proferate împotriva unui traficant de droguri. Editorialistul Boris Johnson este cunoscut că-şi scrie cronicile duminică după-amiaza şi-şi trimite textele în ultimele momente care preced publicarea luni dimineaţă. Este puţin timp deci pentru a face modificări sau verificări ale informaţiilor pe care se bazează, uneori, integralitatea unui raţionament.