Agențiile internaționale pentru ajutor umanitar, prezente în Siria, au transmis joi dificultățile cu care se confruntă în asistarea celor aproximativ 200.000 de cetățeni care s-au refugiat din calea conflictului, din cauza carenței locale de apă, scrie Mediafax, citând Reuters.

UNICEFFoto: unicef.org

Declanșarea conflictului de la granița turco-siriană, prin atacul Turciei împotriva forțelor kurde, a determinat plecarea mai multor angajați ai unor organizații internaționale pentru ajutor umanitar, precum Mercy Corps și Medici fără Frontiere.

În prezent, structurile specializate ale Națiunilor Unite și Comisia Internațională a Crucii Roșii (ICRC) se ocupă de gestionarea celor aproximativ 200.000 de refugiați locali. „Noi nu ne retragem sau ne reducem activitățile din nord-est (Siriei, n. red.)”, a transmis purtătoarea de cuvânt a ICRC, Ruth Hetherington.

În ceea ce privește spitalul din Hasaka, Hetherington a transmis că autoritățile se confruntă cu dificultăți în hrănirea și tratarea celor adăpostiți din cauza lipsei de apă suficientă, după ce stația de aprovizionare Alouk a fost atacată în cadrul conflictului.

UNICEF se asigură de aprovizionarea cu apă a adăposturilor, însă lipsa acesteia a devenit „o preocupare critică”, confrom aprecierilor făcute de reprezentanții locali ai instituției.

Armata Turciei a lansat, în urmă cu o săptămână, operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.