Vicepreședintele american Mike Pence a spus joi că a ajuns la un acord cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru a încetare a focului în nord-estul Siriei pentru a pune capăt ofensivei turce împotriva forțelor kurde, relatează Reuters. Pe de altă parte, Turcia spune că operațiunea nu poate fi oprită, ci este doar suspendată.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Astăzi Statele Unite și Turcia au ajuns la o înțelegere pentru a o încetare a focului”, a spus Pence în cadrul unei conferințe de presă, după discuții la palatul prezidențial de la Ankara.

Ofensiva turcă ”se va opri complet în momentul în care retragerea se va fi terminat” în această perioadă de timp, a spus Pence, potrivit AFP.

Pence a spus de asemenea că Washingtonul va retrage sancțiunile impuse Turciei, după ce operațiunea militară se încheie, și nu mai impune noi sancţiuni.

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a confirmat acordul, însă spune că Turcia nu oprește definitiv operațiunea.

”Suspendăm operațiunea, nu o oprim. Vom opri operațiunea doar după ce (forțele kurde) se retrag complet din regiune”, a spus acesta.

Pence s-a dus joi în Turcia pentru a cere o încetare a operațiunii numită Operațiunea Izvorul Păcii, prin care Turcia a țintit să îndepărteze Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) din sectorul care pătrunge 32 de kilometri în teritoriul Siriei, care să se transforme în final în ”zonă de securitate” de-a lungul graniței.

”Știri bune din Turcia. Milioane de vieți vor fi salvate”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Turcia a lansat, pe 9 octombrie, o ofensivă militară în nordul Siriei, operațiunea având ca ținte, potrivit lui Erdogan, miliţiile kurde ce controlează zona. Ulterior, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat impunerea de sancțiuni împotriva liderilor de la Ankara, reintroducerea tarifelor vamale pentru oțelul turc și renunțarea la ideea încheierii unui acord comercial cu Ankara, ca răspuns la ofensiva Turciei din Siria.