Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că milițiile kurde, împotriva cărora Ankara a lansat o ofensivă în nordul Siriei, după retragerea trupelor americane, nu sunt "îngeri", afirmând totodată că nu vede nicio problemă în faptul că Moscova ajută Damascul, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr

"Nu sunt îngeri, nu sunt îngeri", a declarat de la Casa Albă miliardarul american, acuzat de numeroase voci din Statele Unite că au abandonat kurzii.

Turcia a lansat săptămâna trecută o ofensivă în nordul Siriei împotriva miliției kurde Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), susținută de țările occidentale, dar calificată drept "teroristă" de Ankara.

"Kurzii sunt mai în siguranță azi", a afirmat Trump. "Kurzii știu să se bată", a adăugat el. "S-au bătut cu noi, noi am plătit mulți bani pentru a se bate cu noi și e OK", a continuat el.

Trump a apărat încă o dată decizia de retragere a soldaților americani staționați în nord-estul Siriei.

"Dacă Turcia merge în Siria, este o afacere între Turcia și Siria, nu e problema noastră", a spus el, cu câteva ore înainte ca vicepreședintele său Mike Pence, să plece spre o întâlnire cu Recep Tayyip Erdogan în Turcia, cu intenția declarată de a obține o încetare imediată a focului.

"Există multe țări acolo care detestă gruparea Stat Islamic la fel ca noi, poate chiar mai mult", a spus acesta.

"Siria poate fi ajutată de Rusia, nu e o problemă. Există destul nisip acolo, destul nisip cu care se pot distra", a ironizat el.

"Suntem într-o poziție strategică foarte bună. E strălucit din punct de vedere strategic", a insistat el, subliniind că toți soldații americani au fost retrași din zonă.

"Vom ajuta la negociere. Vrem ca războaiele să înceteze, dintr-un punct de vedere umanitar", a mai spus Donald Trump.