Un juriu din Pennsylvania a condamnat luni compania Johnson & Johnson să plătească despăgubiri de 8 miliarde de dolari pentru faptul că nu a avertizat că unul dintre medicamentele sale folosite în psihiatrie determină creșterea sânilor la bărbați, scrie AFP.

Johnson & JohnsonFoto: commons.wikimedia.org

Johnson & Johnson și filiala sa Janssen Pharmaceuticals au fost reclamate la un tribunal din Philadephia de Nicholas Murray, un pacient care acuza că medicamentul Risperdal, prescris pentru tratarea schizofreniei și pentru tulburări bipolare, i-a provocat creșterea sânilor.

Suma este "profund disproporționată" în raport cu despăgubirea fixată inițial de 680.000 de dolari, a reacționat Johnson & Johnson într-un comunicat.

"Compania este încrezătoare că această decizie va fi modificată" și "va cere imediat anularea acestui verdict excesiv și nejustificat".

Gigantul farmaceutic a afirmat că tribunalul i-a afectat dreptul la apărare, împiedicând Johnson & Johnson să depună un dosar cu "elemente cheie" privind etichetarea Risperdal.

J&J se confruntă cu o serie de plângeri în fața justiției pentru faptul că nu a avertizat suficient clienții despre efectele adverse ale Risperdal, în special în Pennsylvania, California și Missouri.

Risperdal, aprobat pentru tratamentul adulților de către agenția federală a medicamentelor, Food and Drug Administration, în 1993, a generat în 2018 vânzări de circa 737 milioane de dolari.