Guvernul premierului britanic Boris Johnson, care s-a declarat încrezător în capacitatea Regatului Unite de a traversa un Brexit fără acord, a fost nevoit marți să răspundă îngrijorărilor Parlamentului legate de stocurile de hârtie igienică, scrie AFP.

BrexitFoto: Parlamentul European

La circa trei săptămâni de data prevăzută a divorțului, deputatul naționalist galez Jonathan Edwards a cerut, printr-o întrebare scrisă, "cât timp vor rezista stocurile de hârtie igienică" în cazul unui "no deal", scenariu care pare să devină din ce în ce mai probabil, în condițiile în care negocierile cu Bruxellesul sunt în impas.

În răspunsul său, guvernul asigură că în această situație va stabili "priorități în fluxurile de bunuri" pentru a "minimiza fricțiunile".

"Aceasta este farsa la care suntem reduși", a afirmat Edwards, pentru agenția Press Association.

"Nu doar că guvernul vrea să tragă apa asupra economiei, dar nu vom avea nici măcar hârtie igienică pentru a curăța", a ironizat el, adăugând, pe un ton mai serios, că această întrebare arată "pagubele foarte serioase pe care o ieșire fără acord ar provoca-o pentru aprovizionarea noastră, chiar și la nivelul de bază".

Întrebarea ilustrează dificultățile foarte concrete cu care riscă să se confrunte britanicii în cazul unui divorț brutal în 31 octombrie, care lasă să planeze riscul unor blocaje în vamă și penurii.

Sectorul alimentare este deosebit de îngrijorat de posibile tracasări administrative și întârzieri puternice la livrările de produse perisabile.