Telefoanele mobile din Vatican sună fără să răspundă nimeni, iar unele au fost chiar deconectate. Gurile sunt cusute, chiar și cele ale prelaților care de obicei sunt mai înclinați să vorbească cu reprezentanţii mass-media. Nimeni nu vrea să comenteze noul scandal financiar care a afectat Sfântul Scaun şi care s-a soldat cu suspendarea a cinci funcţionari, doi în funcții de vârf, în urma unei anchete privind tranzacții financiare ilicite, scrie Rador, citând La Stampa.

HotNews.roFoto: Hotnews

O dispoziție care soseşte la douăzeci și patru de ore de la confiscarea de către un grup de jandarmi a mai multor computere, documente și alte dispozitive electronice aparţinând primei secții a Secretariatului de Stat al Vaticanului, corespunzând unui fel de Minister al Internelor, și Autorităţii pentru Informații Financiare (FIA), autoritate înființată în 2010 de Benedict al XVI-lea pentru lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului.

Operațiunea desfăşurată la secretariatul de stat a fost autorizată de către Suveranul Pontif în persoană, deoarece Palatul Apostolic din Vatican, unde se află biroul, este încredințat protecției Gărzilor Elvețiene. În ceea ce privește FIA, directorul Tommaso Di Ruzza a fost suspendat „ca măsură de precauție”.

Împreună cu el şi Monseniorul Mauro Carlino, de ani de zile, secretarul personal al cardinalului Angelo Becciu, actualul prefect al Congregației Sfinților și fost înlocuitor pentru Afaceri Generale al Secretariatului de Stat, unul dintre cei mai influenți prelați din Curia Romană. În data de 26 iulie, Carlino a fost numit de Papa Francisc la conducerea Secției pentru Afaceri Generale a Secretariatului de Stat, în locul monseniorului Alberto Perlasca, numit promotor al Justiției la Tribunalul Semnăturii Apostolice.

Cei trei funcţionari suspendați sunt Vincenzo Mauriello, de la biroul de protocol al Secretariatului de Stat; Fabrizio Tirabassi, de la biroului administrativ al Secretariatului de Stat, care gestionează investițiile financiare și se ocupă, printre altele, de Obolo din San Pietro (ofertele făcute de credincioși Vaticanului); Caterina Sansone, funcţionar la administraţia Secretariatului de Stat.

Numele lor au fost anunțate de către revista Espresso, care a publicat o notă semnată de comandantul Jandarmeriei, Domenico Giani, trimisă cu strictă confidențialitate întregului personal.

„Persoanele menționate - se specifică în document - vor putea intra în Stat numai pentru a merge la Departamentul de Sănătate și Igienă pentru a beneficia de serviciile conexe dacă sunt autorizate de sistemul judiciar din Vatican". Monseniorul Mauro Carlino va continua să locuiască la Domus Sanctae Marthae, structura, folosită până acum ca un hotel în interiorul Vaticanului, pe care şi Papa Francisc a ales-o ca locuinţa.

Ancheta Procuraturii de la Vatican se află de-abia la început, dar, din câte s-a aflat, în atenţie s-ar afla câteva tranzacţii imobiliare de milioane de dolari în străinătate, în special proprietăți valoroase la Londra, în care ar fi implicate unele companii „ciudate” britanice.

Perioada de referință este 2011-2018, anii în care Monsenior Becciu era cea de-a treia persoană ca importanţă în Vatican. Care, aşa cum spun colaboratorii săi apropiați, și-a exprimat uimirea și perplexitatea față de această chestiune. De asemenea, se pare că anchetatorii ar cerceta şi unele fluxuri financiare privind conturile prin care tranzitează chiar ofertele făcute de credincioși (Obolo din San Pietro) și trimise Papei pentru a fi redistribuite în sprijinul misiunii Bisericii și a operelor de caritate, dar mai ales, pentru întreținerea aparatului Sfântului Scaun.

În 2015, conturile și investițiile de fonduri de la Obolo, au atins suma record de aproape 400 de milioane de euro. Fiecare transfer de bani este cercetat acum de anchetatori pentru a vedea dacă în spatele operaţiunii se află neregulile suspectate.

Luni după amiază, Sfântul Scaun, într-un comunicat de presă, a explicat că întreaga anchetă „este legată de reclamațiile prezentate la începutul verii de Institutul pentru Lucrări de Religie și de biroul Auditorului General, privind operațiunile financiare efectuate de-a lungul timpului''.

Acesta este un alt fapt curios: cei doi mari supravegheați - IOR, banca Vaticanului care s-a aflat mereu în centrul scandalurilor financiare şi care în urmă cu două zile și-a anunțat aderarea la zona unică de plăți în euro, și Auditorul General, care se ocupă de auditul intern al bugetelor Sfântului Scaun și cele ale Dicasterilor Vaticanului - îi acuză pe cei doi.

Un semn că ceva se schimbă în Palatele Sacre și că ne îndreptăm spre o mai mare transparență, așa cum îşi dorea de altfel Papa Francisc. Chiar dacă persoane mai cinice presupun că în spatele acestui foc încrucişat s-ar află ceva şi mai grav. Și că toată această chestiune, încă fumegândă, ar putea fi preludiul unui al treilea Vatileaks.