La mai puțin de o lună de data prevăzută pentru Brexit, premierul britanic Boris Johnson a anunțat miercuri un proiect de "compromis" prezentat drept singura manieră de a evita o ieșire fără acord, cerând Uniunii Europene să facă și ea un compromis, scrie AFP.

Foto:

Acesta a anunțat că va prezenta în cursul acestei zile Bruxellesului "propuneri rezonabile și constructive" și că mingea se află de acum în tabăra europeană.

"Da, Regatul Unit face un compromis și sper cu adevărat că prietenii noștri europeni vor înțelege și vor face și ei un compromis la rândul lor", a declarat acesta.

Dacă nu a intrat în detalii tehnice, acesta a avertizat că, în cazul respingerii planului său, Regatul Unite este "pregătit" pentru o ieșire fără acord, cu consecințe potențial dezastruoase, în 31 octombrie, scenariul cel mai temut de mediile economice.

"Ieșim din UE în 31 octombrie indiferent de ce se întâmplă", a spus el. "Ceea ce întreaga lume vrea este să terminăm cu acest subiect (...) și să mergem mai departe. De aceea vom ieși din UE în 31 octombrie indiferent ce se întâmplă", a declarat primul ministru, în cadrul unei conferințe a Partidului Conservator, la Manchester.

Obiectivul acestei noi oferte este evitarea unei ieșiri brutale rezolvând în același timp problema graniței irlandeze, pentru a pune capăt unei saga de trei ani care a aruncat Marea Britanie într-o profundă criză politică.

Acest plan, ale cărui detalii pe surse au fost primite cu răceală la Dublin, nu a fost comentat de Bruxelles, în așteptarea detaliilor oficiale.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va avea o discuție telefonică cu Boris Johnson miercuri, la ora 15,15.

Două granițe?

Cu 29 de zile înainte de data prevăzută a Brexitului, timpul presează pentru ajungerea la un acord.

Cel negociat de Theresa May a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic, nemulțumit de "plasa de siguranță" (sau "backstop" în engleză), un mecanism care dorește să evite revenirea la o graniță între Irlanda și provincia britanică Irlanda de după Brexit.

Potrivit The Telegraph, noua propunere britanică prevede că Irlanda de Nord va rămâne în piața unică europeană până în 2025, formând totodată o uniune vamală cu Marea Britanie.

Vor exista deci două granițe: controale vamale între cele două Irlande și controale în marea Irlandei, care separă Marea Britanie de provincia nord-irlandeză.

Șeful diplomației irlandeze Simon Coveney, la Sky News, s-a declarat "nu foarte încurajat" de aceste informații: "Dacă ceea ce propune sunt controale vamale pe insula Irlandei, atunci cred că nu va fi baza unui acord".

Boris Johnson a dezmințit din nou că are în vedere revenirea la astfel de controale fizice la graniță, fără a explica însă cum intenționează să rezolve chestiunea.

În forma actuală, "backstop" prevede menținerea întregului Regat Unit în uniunea vamală cu UE.

Perspectiva restabilirii unei granițe pe insulă în cazul unui "no deal" îngrijorează în mod deosebit Dublinul, care vede aici amenințarea procesului de pace, dificil stabilit în 1998 după trei decenii de violențe între republicanii naționaliști (catolici), partizani ai reunificării insulei, și loialiștii unioniști (protestanți), care militau pentru menținerea sub coroana britanică.