Curtea Supremă a statului american Arizona a apreciat luni că două tinere din Phoenix au avut dreptate când au refuzat să realizeze invitații pentru nunți gay invocând convingerile lor religioase, scrie AFP.

Foto:

Decizia invalidează precedentele sentințe care le-au condamnat pe cele două tinere femei apreciind că acestea au încălcat o "ordonanță privind relațiile umane" din Phoenix (sud-vest) și care viza protejarea persoanelor LGBTQ împotriva discriminări.

Potrivit avocaților lor, cele două artiste riscau șase luni de închisoare și 2.500 de dolari amendă pentru fiecare infracțiune contestată.

Procedura a început în 2016, când Joanna Duka și Breanna Koski, proprietarele unei mici întreprinderi specializate în invitații manuscrise, au atacat în instanță primăria Phoenix pentru conținutul acestei ordonanțe, fără să fi fost solicitate de vreun cuplu LGBT.

Cele două tinere au invocat credința creștină care le împiedică să participe la promovarea căsătoriilor homosexuale, fie și doar scriind un text pe o invitație. Acestea au argumentat că ordonanța le-ar obliga să facă ceva ce contrazice libertatea de exprimare și de religie care le este garantată prin Constituție.

"Credința lui Duka și Koski privind căsătoria între persoanele de același sex poate părea demodată și chiar insultătoare pentru unii. Dar garanțiile privind libertatea de expresie și libertatea de cult nu se aplică doar celor care sunt considerați suficient de luminați, avansați sau progresiști. Ele sunt pentru toată lumea", au scris judecătorii Curții Supreme din Arizona, în decizia lor.

Judecătorii au avut grijă să nu generalizeze concluziilor lor pentru ansamblul activităților comerciale din orașul Phoenix, dar asociațiile de apărare a drepturilor homosexualilor consideră că pregătesc terenul pentru alte proceduri în justiție.

"Această decizie deschide calea altor proprietari sectari care vor să discrimineze persoanele LGBTQ", a scris pe Twitter Brianna Westbrook, vicepreședintele Partidul Democrat din Arizona și transgender.

"Un director de companie poate acum să scrie pe site-ul său sau pe ușa de intrare un panou +rezervat heterosexualilor+", a adăugat Westbrook.

Cele două femei au fost apărate de Alliance Defending Freedom (ADF), o organizație conservatoare care încearcă să atace legi similare în întreaga Americă.

ADF, care are ca deviză "pentru credință, pentru justiție", l-a reprezentat pe cofetarul din Colorado care a refuzat, în numele convingerilor sale religioase, să facă un tort pentru o nuntă gay în 2012.

Dosarul a divizat Statele Unite și a ajuns până la Curtea Supremă care, în 2018, a dat dreptate parțial cofetarului.