​13 mii de oameni sunt blocați după ce compania aeriană franceză Aigle Azur a dat faliment săptămâna trecută. Marea majoritate a pasagerilor sunt blocați în Algeria, după cum a declarat secretarul de stat al transporturilor din Franța Jean-Baptiste Djebbari, potrivit CNN.

Aigle AzurFoto: Colaj foto

Aigle Azur, care a transportat anul trecut 1,9 milioane de pasageri, a decis intrarea în faliment acum o săptămână și a anulat toate zborurile vineri noapte. Djebbari a confirmat că nu doar 1,150 de angajați au fost afectați ci și o mulțime de călători. El a atras atenția într-o intervenție pentru un post de televiziune francez că 13 mii de călători trebuie repatriați în urma falimentului companiei. Dintre ei, 11 mii sunt blocați în Algeria iar restul în Mali, Liban, Senegal și Moscova.

Eforturile de a repatria toți călătorii ar putea dura mai multe săptămâni, este de părere Djebbari. Secretarul a ținut să mulțumească în special companiei Air France pentru că a suplimentat zborurile în Algeria. Djebbari crede că trei luni vor fi suficiente pentru a repatria toți pasageri, deși este o misiune grea.

Aigle Azur este specializată în zboruri spre Algeria dar a ajuns în această situație după ce a vrut să se extindă în tot Magrebul. Se pare că până acum, compania a primit 14 oferte pentru ca acțiunile să fie preluate de altă companie. Printre ofertante se află Air France sau Easy Jet, iar șefii Aigle Azur vor discuta viitorul companiei într-o ședință programată pentru vineri. Printre acționarii companiei franceze se află conglomeratul chinez HNA Group cu aproape jumătate dintre acțiuni, dar și David Neeleman care este coproprietar la Jet Blue și Tap Air Portugal.