China a transmis luni că minciunile Statelor Unite privind regiunea vestică Xinjiang nu vor convinge pe nimeni, după ce secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că țara sa se va întâlni cu membrii Adunării Generale ONU pentru a se asigura că statul chinez este tras la răspundere pentru tratamentul pe care acesta îl aplică uigurilor, scrie Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Specialiștii ONU și activiștii susțin că cel puțin un milion de uiguri și alți membri ai grupurilor musulmane minoritare au fost reținuți în lagăre, în regiuea Xinjiang.

Pompeo nu a fost primul oficial american care a făcut "comentarii iresponsabile" legate de Xinjiang, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chuying, în timpul unei conferințe în Beijing.

"Suntem foarte nemulțumiți și ne opunem faptului că oficialii americani neglijează faptele, fac comentarii iresponsabile despre politicile Chinei referitoare la Xinjiang și se amestecă în problemele interne ale Chinei", a spus Hua.

Bejing neagă orice acuzație de rău tratament, zicând că aceste tabere de detenție oferă programe de educare vocațională, pentru a combate extremismul religios și a-i învăța pe oameni noi aptitudini de muncă.

Hua a afirmat că "în esență, nu este nicio diferență" între ceea ce face China în această regiune și ceea ce au făcut multe alte țări în numele luptei împotriva extremismului și a terorismului.

"Minciunile politicienilor americani nu pot amăgi pe nimeni", a adăugat Hua.

Întrebat săptămâna trecută, la Universitatea de stat din Kansas, cum a promovat Washingtonul încheierea opresiunilor la care sunt supuși uigurii, Pompeo a zis că eforturile americane nu au fost suficiente și că SUA va face din această cauză o prioritate luna aceasta, la Adunarea Generală ONU.