După prelucrarea a 100% din procesele verbale, 26 din cele 45 de mandate din a şaptea legislatură a Dumei Orăşeneşti a Moscovei au revenit candidaţilor autodesemnaţi - din partea Primăriei şi a partidului "Rusia Unită" ("Edinaia Rossia"), iar Daria Besedina a fost susţinută de "Iabloko".

Aleksei NavalnîiFoto: Wikipedia

13 mandate au fost obţinute de Partidul Comunist al Federaţiei Ruse, iar alte câte trei mandate au primit "Rusia Dreaptă" şi "Iabloko". Această situaţie schimbă acum componenţa adunării legislative a capitalei ruse: menţionăm că, în legislatura anterioară a Dumei Moscovei, partidul "Rusia Unită", împreună cu grupul susţinut de acesta "Moscova Mea" controlau 38 de mandate din cele 45, iar opoziţia doar şapte, potrivit Kommersant, citat de Rador.

Majoritatea mandatelor din noua legislatură, a şaptea la număr, a revenit candidaţilor autodesemnaţi, susţinuţi de Primărie şi partidul "Rusia Unită": ei au obţinut 25 de locuri. Acesta este practic "un pachet de control", care, însă, "cântăreşte" vizibil mai puţin comparativ cu precedenta componenţă a legislativului, când doar "Rusia Unită" obţinuse 28 de locuri. De data aceasta, accentul s-a pus pe candidaţi autodesemnaţi, iar "Rusia Unită" aproape până în ultimul moment al campaniei nu a participat public la aceasta. Acum este evident că această metodă tehnologică nu a contribuit la consolidarea poziţiei partidului în Duma Orăşenească a Moscovei.

13 mandate au fost obţinute de membrii Partidului Comunist al Federaţiei Ruse, iar acest număr este de trei ori mai mare faţă de mandatele obţinute în legislatura anterioară (când PCFR a avut doar 5 mandate). Iar câte 3 mandate au primit reprezentanţii partidelor "Iabloko" şi "Rusia Dreaptă", inexistenţi în legislatura trecută. Astfel, în noua legislatură, opoziţia şi-a mărit prezenţa aproape de trei ori.

Subliniem că, din candidaţii sprijiniţi de proiectul "Vot inteligent" al opozantului Aleksei Navalnîi (care a propus un vot consolidat pentru cel mai de perspectivă candidat din partea opoziţiei în fiecare circumscripţie) în Duma Moscovei au intrat 20 de persoane. De exemplu, în circumscripţia 15, comunistul recomandat de susţinătorii lui Navalnîi, Serghei Savostoianov, l-a întrecut cu un procent semnificativ pe adjunctul preşedintelui Dumei Moscovei, secretarul filialei din Moscova a partidului "Rusia Unită", Andrei Metelski. Iar în circumscripţia 8, candidatul susţinut de "Vot inteligent" şi de partidul "Iabloko", Daria Besedina, a câştigat în faţa candidatului, considerat favorit în alegeri, comunistul Vadim Kumina, care, în 2018, a candidat la Primăria Moscovei.

Preşedintele Dumei Moscovei din legislatura a şasea, Aleksei Şapoşnikov, şi liderul fracţiunii "Rusia Unită" în Duma Orăşenească, Stepan Orlov, au reuşit să-şi menţină poziţia fruntaşă în circumscripţiile lor.

În trecut, cea de-a șasea legislatură a Dumei Moscovei era considerată practic complet loială autorităților orașului. Pe lângă cei 28 de membri ai "Rusiei Unite", din această legislatură au mai făcut parte 10 reprezentanți ai uniunii parlamentare "Moscova Mea" - un grup de candidaţi autodesemnaţi, susținuți activ de "Rusia Unită". Printre aceștia s-au numărat medici, profesori, directori de școli și universități din Moscova, inclusiv rectorul Şcolii Superioare de Economie (HSE), Iaroslav Kuzminov.

Uniunea a fost condusă de directorul Institutului de Dezvoltare a Educației din Moscova, Anton Molev. Domnul Molev nu a pătruns însă în noua Dumă a Moscovei, fiind învins de candidatul "Rusia Dreaptă", Mihail Timonov.

Decizia privind formarea exclusiv majoritară a Dumei Orășenești Moscova, când toți cei 45 de deputați ai parlamentului orașului sunt aleși în circumscripțiile cu un singur mandat, a fost luată la alegerile anterioare. Atunci, autoritățile de la Moscova au încercat să evite o asociere fermă cu "Rusia Unită" și au format mișcarea socială "Moscova Mea", care s-a ocupat de desfăşurarea alegerilor primare. Cu toate acestea, majoritatea câștigătorilor alegerilor de partid au continuat să candideze din partea "Rusiei Unite", ca autodesemnaţi alegând să participe doar 13 candidați, care, în mod neoficial, au fost, de asemenea, considerați apropiați autorităților orașului.

Amintim că, în timpul campaniei electorale a Dumei Orășenești a Moscovei, în legislatura a șaptea, comisiile electorale au refuzat înregistrarea a 57 de candidați, inclusiv a unor autodesemnaţi din partea opoziției nonsistemice. Dintre "cei refuzaţi", doar Serghei Mitrohin ("Iabloko") a reușit să obţină participarea prin Tribunalul Orășenesc din Moscova. Serghei Mitrohin a câștigat alegerile în circumscripția 43, unde a votat, duminică, Serghei Sobianin. Inițial, acolo au fost înaintaţi să candideze fondatorul Fundației "Vera" ("Credinţa"), Niuta Federmesser (care, ulterior, și-a retras candidatura) și avocatul Fundaţiei Anti-Corupţie (FBK) Liubovi Soboli (i-a fost refuzată înregistrarea).

Cu refuzuri de înregistrare s-au confruntat şi alţi candidați, drept urmare concurenţă lui Mitrohin i-au făcut candidaţii din partea a trei partide parlamentare: Partidul Comunist al Federaţiei, Partidul Liberal Democrat din Rusia și "Rusia Dreaptă". În total, la alegerile din 8 septembrie au participat un număr de 225 de candidați, potrivit Kommersant, preluat de Rador