Protestatarii din Hong Kong cer sprijinul lui Donald Trump pentru încheierea celor trei luni de confruntări cu forțele de ordine, scrie Business Insider.

Rotatia trupelor in Hong KongFoto: Captura YouTube

Zeci de mii de oameni au defilat în fața consulatului american din Hong Kong duminică, iar mulți dintre aceștia fluturau steagul american, potrivit CNN.

Protestatarii au transmis că lupta lor pentru libertate și democrație se aliniază cu valorile americane, așa că Statele Unite ar trebui să le ofere ajutor.

"Domnule președinte Trump, te rog eliberează Hong Kong-ul", scria pe unul dintre bannere.

Trump nu s-a implicat în dispută.

"Chestia cu Hong Kong-ul, o situație foarte dificilă, foarte dificilă", a spus Trump reporterilor în august. " Vom vedea ce se întâmplă, dar sunt sigur că se va rezolva. Sper să se rezolve pentru toată lumea - inclusiv China, apropo."

Cu toate astea, guvernul chinez a acuzat aministrația Trump de susținerea protestatarilor.

"Este un secret știut în Hong Kong, că forțele care protestează pentru legea privind extrădarea au fost sponsorizate de SUA", scria într-un editorial al Global Times, un tabloid deținut de statul chinez, în iulie.

Liderul de la Hong Kong, Carrie Lam, a anulat legea săptămâna aceasta, însă protestatarii sunt in continuare nemulțumiți. Ei au revendicat mai multe lucruri, printre care demisia lui Lam, o investigație independentă privind violența manifestată de poliție și scoaterea de sub acuzare a protestatarilor.