Vicepreședintele american Mike Pence a cerut Uniunii Europene să negocieze "în mod cinstit" cu prim ministrul britanic Boris Johnson și să ajungă la un acord Brexit care respectă suveranitatea Marii Britanii, scrie DW.

Mike PenceFoto: Flickr/ Michael Vadon

În timpul vizitei sale în Irlanda, Pence a transmis președintelui Michael D. Higgins și prim ministrului Leo Varadkar că SUA va ajuta cum poate atingerea unei ieșiri de succes a regatului din Uniune.

Vicepreședintele a încurajat Marea Britanie să plece din UE într-o "manieră care să minimizeze perturbarea comerțului" și să asigure stabilitate în Irlanda, prin respectarea acordului de pace al Irlandei de Nord, din 1998.

"SUA susține decizia Marii Britanii de a ieși din UE, dar recunoaște de asemenea provocările unice de la granița voastră și vă pot asigura că vom continua să încurajăm Marea Britanie și Irlanda să se asigure că orice acord Brexit va respecta Acordul de la Belfast."

De asemenea, Pence a spus liderilor irlandezi că SUA abia așteaptă să negocieze un nou acord comercial cu UE. ​

Prim ministrul Leo Varadkar i-a zis lui Pence că guvernul irlandez este nevoit să sprijine Acordul Brexit pe care UE l-a încheiat cu Marea Britanie, în numele păcii.

"Știu că înțelegeți impactul pe care acordul fără backstop l-ar avea asupra insulei... riscul ca Acordul de la Belfast și pacea să fie puse în pericol. Domnule vicepreședinte, tot ce vă cer este să transmiteți acest mesaj la Washington", a declarat acesta.