Ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord - al şaptelea într-o lună - reprezintă "o încălcare evidentă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU", a spus presei ministrul japonez al apărării, Takeshi Iwaya, care a adăugat că Phenianul a profitat, cel mai probabil, de lipsa de coordonare dintre Japonia şi Coreea de Sud, după decizia acesteia din urmă de a anula pactul asupra schimbului de servicii secrete cu Tokyo, scrie Rador, citând ANSA.

Racheta nord-coreeanaFoto: KCNA

Potrivit comandamentului militar de la Seul, rachetele cu rază scurtă, lansate la ora locală 6:45 de la Sondok, în provincia orientală South Hamgyong, au zburat 380 de kilometri, atingând o altitudine de circa 97 de kilometri.

Guvernul japonez a exclus faptul că cele două rachete au aterizat în zona economică exclusivă (ZEE). Este vorba despre al şaptelea test nuclear din 25 iulie până în prezent, data în care Statele Unite şi Coreea de Sud au iniţiat exerciţiile militare comune, o măsură pe care regimul nord-coreean o vede ca pe o pregătire pentru o posibilă invazie.