Parlamentul rus a anunțat luni că va ancheta o "ingerință externă" în politica sa internă după începutul unui val de proteste la Moscova în care autoritățile văd o implicare occidentală, scrie AFP.

KremlinFoto: Agerpres

Rusia a adresat deja avertismente Statelor Unite și Germaniei, pe care le acuză că susțin recentele acțiuni ale opoziției, care protestează în fiecare weekend de la jumătatea lunii iulie în capitala rusă împotriva respingerii candidaților săi la alegerile locale din 8 septembrie.

Este una dintre cele mai puternice mișcări de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012.

În cursul unei reuniuni extraordinare, deputații ruși au anunțat luni formarea unei comisii pentru anchetarea "ingerințelor externe", începând cu sfârșitul acestei luni.

Diplomații și ziariștii străini suspectați de "ingerință" vor fi invitați pentru a oferi explicații în fața acestei comisii, a precizat Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a Parlamentului.

Moscova a convocat la începutul lui august un diplomat american la Moscova pentru a protesta față de publicarea pe site-ul și contul de Twitter al ambasadei Statelor Unite a unor mesaje referitoare la traseul unuia dintre proteste.

Calificate de autoritățile ruse drept "propagandă în favoarea participării" la proteste, mesajele invitau cetățenii americani din Rusia să evite zona.

Rusia a convocat și un diplomat german pentru a denunța "apeluri directe la proteste" pe rețelele sociale din partea radioteleviziunii germane Deutsche Welle.

Agenția rusă pentru supravegherea telecomunicațiilor Roskomnadzor a cerut gigantului american Google să interzică publicitatea pentru acțiunile opoziției pe platforma sa YouTube.

Majoritatea manifestațiilor, neautorizate, au fost dur reprimate de poliție și au condus la arestări masive. Cvasi-totalitatea liderilor opoziției ispășesc în prezent scurte pedepse de închisoare.