La două luni de la debutul crizei politice de la Hong Kong, mișcarea de protest care până acum nu a avut niciun lider și-a identificat figura centrală și simbolul: o tânără care ar putea să își piardă vederea la un ochi după ce a fost lovită de poliție, relatează The Guardian.

tanara simbol Hong KongFoto: Captura video

Duminică, în contextul confruntărilor dintre poliție și protestatari în Tsim Sha Tsui, cartierul comercial și al cluburilor de noapte din Kowloon, apar imagini cu o tânără, despre care se crede că este un medic voluntar, întinsă la pământ în timp ce îi curge sânge din ochiul drept. O pungă de fasole, cunoscută și sub denumirea de baston rotund, stă în fața ei.

Rana sa, un simbol a ceea ce protestatarii spun că sunt tactici din ce în ce mai brutale ale poliției împotriva cetățenilor de la Hong Kong, a însuflețit mișcarea de protest care intră în a 11-a săptămână.

Luni, o declarație a presupusei surori a victimei a circulat în online. Aceasta spunea că victima se află la spital și este operată de urgență pentru reconstrucția ochiului perforat. Oasele din jurul orbitei au fost de asemenea distruse.

Declarația descria victima drept ”o fată care iubește Hong Kong, care vrea să își protejeze casa, să apere drepturile omului și să lupte pentru libertatea ei”. ”Sper că veți lua această furie cu voi la aeroport”, a scris sora ei.

Zeci de mii de protestatari au năvălit la aeroport scandând ”ochi pentru ochi”. Mulți au purtat bandaje pe ochiul drept ca simbol al rezistenței.

Imaginea fetei este acum pe postere, pamflete, pancarte.