Marţi se va reuni Biroul Preşedinţiei Senatului Italiei, acolo unde a fost depusă moţiunea de cenzură de către formaţiunea Liga. Preşedinţii diferitelor grupuri parlamentare trebuie să decidă data la care senatorii urmează să se reunească pentru a discuta şi, dacă este cazul, pentru a vota moţiunea depusă de Liga. Biroul Preşedinţiei Senatului, sub conducerea preşedintei Casellati, va discuta data convocării Senatului şi ordinea de zi a şedinţei, potrivit La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Apar următoarele întrebări privind demersurile politice:

1. Este posibil ca Senatul să fie convocat înainte de 15 august?

Răsunsul este: Nu. Data cea mai probabilă este 19 sau 20 august.

2. În ce zi se va discuta moţiunea de cenzură?

PD ar putea cere să fie discutată mai întâi o altă moţiune, la adresa ministrului Salvini, deoarece a fost depusă înainte de moţiunea la adresa guvernului.

3. Guvernul va primi un vot de neîncredere?

Şedinţa Senatului s-ar putea încheia fără vot, cu preşedintele care ia act de moţiune şi o remite şefului statului. Dar substanţa votului nu se schimbă. După şedinţă, guvernul Conte nu va mai putea conta pe sprijinul Senatului.

4. Va fi convocată şi Camera inferioară?

Răspuns: Nu. Este suficient ca o singură cameră a Parlamentului să se pronunţe.

5. Ce va putea face preşedintele Mattarella?

Începând din 21 sau din 22 august, şeful statului va declanşa consultări pentru a vedea care sunt intenţiile grupurilor politice parlamentare.

6. Care sunt ipotezele cele mai probabile?

Nu este posibil să facem previziuni. Ipotezele lansate sunt numeroase şi diferite. Şeful statului trebuie să verifice mai ales dacă există posibilitatea de a fi creat un nou guvern politic, capabil să obţină un vot de încredere pentru a continua activitatea până la finalul legislaturii.

7. Şi dacă această ipoteză nu se va concretiza?

Şeful statului va verifica dacă există posibilităţi de realizare a unui guvern care să pregătească noile alegeri şi să lase apoi locul guvernului rezultat în urma scrutinului.