Confruntări între polițiștii israelieni și credincioși musulmani pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim s-au soldat cu zeci de răniți în rândul palestinienilor, duminică, o zi de sărbătoare importantă pentru evrei dar și pentru musulmani, scrie AFP.

Confruntari pe Esplanada MoscheilorFoto: Captura YouTube

În prima zi de Eid al-Adha și după rugăciunea de la moscheea Al-Aqsa, situată în mijlocul esplanadei, sute de palestinieni au început să scandeze în arabă "Cu sufletul nostru, cu sângele nostru, ne sacrificăm pentru tine, Al-Aqsa".

Confruntări au izbucnit și forțele de ordine, care controlează accesul pe esplanadă, au folosit grenade asurzitoare pentru a încerca să disperseze manifestanții, care aruncau cu proiectile.

Crucea Roșie palestiniană a invocat un bilanț de 61 de răniți, în timp ce poliția a precizat că patru membri ai forțelor de ordine au fost răniți.

Într-o primă etapă forțele de ordine au încercat să blocheze accesul evreilor, dar ulterior au renunțat.

Situația s-a tensionat când sute de evrei au intrat în perimetrul Esplanadei.

Musulmanii cred că locul "este al lor dar este al nostru!", a afirmat o tânără femeie evreică, Sophia Gehula Cohen. "Sunt 2.000 de ani de când așteptăm să intrăm aici pentru această zi în care Templul este distrus și ni se spune nu intrați, e grav!".

În centrul conflictului israeliano-palestinian, Esplanada Moscheilor se află în Ierusalimul de Est, sector palestinian al orașului ocupat din 1967 de Israel, care ulterior l-a anexat, fără ca acest lucru să fie recunoscut de comunitatea internațională.

Denumit Nobilul Sanctuar de musulmani, Muntele Templului de evrei, esplanada este al treilea loc sfânt al Islamului și locul cel mai sacru pentru evrei.

Ori Tisha B'Av, Ziua a 9-a a lunii Av în calendarul ebraic, comemorează exact distrugerea celor două Temple, de babilonieni, în 587 Î.H, și de romani, în anul 70.

Dacă intrarea în Esplanada Moscheilor este controlată de Israel, administrarea locului rămâne prerogativul Waqf, o fundație musulmană sub control iordanian.

Tiruri în Gaza

În a treia zi de schimburi de focuri din ultimele zile în apropiere de bariera care separă Gaza de teritoriul israelian, un palestinian a deschis duminică focul asupra soldaților israelieni, înainte de a fi ucis în ripostă.

Sâmbătă, armata israeliană a ucis patru palestinieni înarmați cu puști de asalt, lansatoare de rachete și grenade care încercau să se infiltreze în Israel din sudul Fâșiei Gaza.

La începutul săptămânii, un tânăr soldat israelian care nu purta uniformă și nici armă a fost găsit mort, înjunghiat, în apropiere de o colonie evreiască din Cisiordania. Ulterior, autoritățile israeliene au arestat doi suspecți în această crimă.