Noi proteste, o grevă generală și blocarea metroului au aruncat în haos Hong Kong, luni, autoritățile acuzând manifestanții că vor să "distrugă" teritoriul semi-autonom și viața locuitorilor săi, scrie AFP.

Manifestanti Hong KongFoto: Captura YouTube

Gaze lacrimogene au fost lansate luni după-amiază în mai multe cartiere împotriva protestatarilor încurajați de impactul grevei generale, un eveniment rar în fosta colonie britanică.

Hong Kong, care traversează cea mai gravă criză politică de la revenirea sub tutela Chinei, în 1997, se confruntă cu două luni de proteste urmate din ce în ce mai des de confruntări între mici grupări radicale și forțele poliției.

După ciocnirile din week-end, protestatarii au ieșit luni dimineața, la ora de vârf, în mai multe stații esențiale ale rețelei pentru a bloca ușile metrourilor și pentru a împiedica trenurile să plece.

Această acțiune a avut ca efect paralizarea timp de mai multe ore a unei rețele care dă dovadă de obicei de o eficiență remarcabilă.

"Situație foarte periculoasă"

"Perturbări atât de intensive (...) au afectat serios legea și ordinea în Hong Kong și aruncă orașul în pragul unei situații foarte periculoase", a acuzat șeful executivului pro-Beijing, Carrie Lam, în prima sa conferință de presă în ultimele peste două săptămâni.

Făcând referire la sloganurile revoluționare, ea a prezentat mișcarea de contestare drept un pericol la însăși existența Hong Kong-ului.

"Îndrăznesc să afirmă că vizează distrugerea Hong Kong, distrugerea completă a prețioasei vieți a peste 7 milioane de oameni", a acuzat ea, asigurând că "guvernul va fi ferm pentru menținerea ordinii și legii și pentru restabilirea încrederii".

Guvernul chinez a anunțat o conferință de presă marți.

În virtutea principiului "O țară două sisteme", Hong Kong-ul se bucură până în 2047 de libertăți inedite pentru restul țării. Dar tot mai multe voci sunt îngrijorate că Beijingul încearcă să ocolească acest acord și să-și înăsprească controlul.

420 de arestări

Luni după-amiază, șapte manifestații simultane au avut loc, o provocare pentru forțele de ordine. Gaze lacrimogene au fost folosite în cel puțin patru locuri diferite, în special în apropiere de parlamentul local.

Autoritățile au anunțat că au tras peste o mie de grenade lacrimogene și 160 de gloanțe de cauciuc de la începutul mișcării de contestare, în 9 iunie, și a precizat că 420 de persoane au fost arestate iar 139 de polițiști au fost răniți.

Peste 160 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Hong Kong, unul dintre cele mai active din lume.

Mai multe artere importante ale orașului au fost blocate de manifestanți. Numeroase instituții de învățământ nu și-au deschis porțile.

Blocarea mijloacelor de transport în comun a dat naștere la scene de tensiune între protestatari și pasageri. O înregistrare video arată un șofer care forțează un baraj.

Sprijin popular puternic

Mulți locuitori ai orașului susțin însă mișcarea de mobilizare care s-a născut din cauza unui proiect de lege care urma să permită extrădări spre China.

Textul a fost ulterior suspendat dar mișcarea s-a extins cerând mai multe libertăți democratice.

Lucru rarisim în acest templu al finanțelor internaționale - unde sindicatele au puțină influență - greva generală are ca scop demonstrarea faptului că, la două luni de la începutul mișcării, contestarea rămâne populară.

"Greva politică pare foarte susținută astăzi, ceea ce este și consecința escaladării violențelor între poliție și manifestanți", a explicat politologul Dixon Wong.

Dar Lam, a cărei demisie este cerută de manifestanți, știe că poate conta pe sprijinul Beijingului, iar Armata populară de eliberare și-a oferit chiar serviciile pentru restabilirea ordinii, săptămâna trecută.