Un tribunal din Polonia a ordonat ziarului conservator Gazeta Polska să oprească distribuția unor abțibilduri anti LGBT, incluse în numărul de săptâmâna aceasta a publicației, scrie BBC.

LGBT free zoneFoto: Reddit

Imaginea de pe acestea arată o cruce neagră poziționată deasupra unui steag curcubeu. Abțibildurile au provocat un sentiment de revoltă în rândurile oamenilor și critici din partea ambasadorului american din Polonia. Nu este încă clar dacă au fost interzise numai abțibildurile sau întreaga ediție a ziarului.

Avocatul care a atacat în instanță acțiunea ziarului, reprezentând un activist LGBT, susține că decizia tribunalului presupune retragerea imediată a abțibildurilor din comerț, potrivit celor de la Gazeta Wyborcza. Însă Tomasz Sakiewicz redactorul șef al ziarului Gazeta Polska a declarat că numărul curent nu a fost retras din magazine.

Gazeta Polska este o publicație săptămânală cu un tiraj de aproximativ 110.000 de exemplare și care susține partidul de la guvernare, Lege și Justiție (PiS). Liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, a criticat drepturile comunității LGBT, descriindu-le ca "o amenințare la identitatea poloneză" și a făcut din această chestiune un punct principal al campaniei sale, înainte de alegerile generale din octombrie.

În prima zi a marșului LGBT din orașul Bialystok, au apărut situații de conflict violent, după ce mii de susținători de extremă dreaptă s-au ciocnit cu cei prezenți la pride și cu forțele de ordine. Într-un editorial din Gazeta Polska, redacția a justificat abțibildul spunând că drepturile LGBT "au toate caracteristicile ideologiei totalitare".

Activistul care a dat în judecată gazeta, Bartosz Staszewski, a afirmat: "Este foarte important să nu oferim homofobiei o zonă publică."

Amabasadorul SUA, Georgette Mosbacher, și-a exprimat îngrijorarea legată de această situație.

"Sunt dezamăgită și îngrijorată că unele grupuri utilizează abțibilduri să promoveze ura și lipsa de toleranță. Respectăm libertatea de exprimare, însă suntem de partea valorilor precum diversitatea și toleranța", a scris Mosbacher pe Twitter.

Paweł Rabiej, viceprimarul din Varșovia, a asemănat situația cu perioada nazistă.

"Fasciștii nemți au creat zone anti evrei, a transmis acesta. Așa cum puteți vedea, această tradiție mai are urmași vrednici în prezent în Polonia", a afirmat Rabiej, adăugând că aceste lucruri se întâmplă sub umbrela partidului de la guvernare și a episcopilor. ​