Autoritățile austriece au anunțat joi că au emis un mandat european și internațional de arestare pe numele unui agent al serviciului secret al armatei Rusiei, temutul GRU, suspectat că a derulat operațiuni de spionaj în Austria în contact cu un militar austriac, timp de trei decenii, scrie AFP.

Igor Egorovich ZaytsevFoto: bmi.gv.at

Poliția și parchetul din Salzburg vizează un ofițer GRU în vârstă de 65 de ani, care ar fi avut contacte cu un colonel al armatei austriece acuzat că a fost informator al Moscovei începând cu sfârșitul anilor 1980 până la arestarea sa în Austria, la sfârșitul lui 2018.

Acest dosar de spionaj a fost dezvăluit de cancelarul austriac Sebastian Kurz în noiembrie 2018, în condițiile în care climatul diplomatic dintre Rusia și puterile occidentale era extrem de tensionat, pe fondul otrăvirii, în Marea Britanie, a unui fost agent dublu rus, Serghei Skripal, dar și al acuzațiilor de atacuri cibernetice de amploare mondială atribuite Moscovei.

Austria suspecta un colonel de armată, astăzi în vârstă de 70 de ani, că a spionat în beneficiul Moscovei timp de 30 de ani. Acest ofițer este de atunci în arest preventiv și a recunoscut o parte din fapte.

În cadrul anchetei, parchetul din Salzburg afirmă că au identificat un agent GRU, pe numele căruia au emis un mandat de arestare.

Potrivit site-ului ministerului austriac de Interne, agentul GRU este prezentat sub numele Igor Egorovich Zaytsev.

Primul contact dintre cei doi datează din 1987 și, începând cu acea dată, colonelul austriac "a practicat spionajul în beneficiul serviciului de informații militar al Rusiei, furnizând ofițerului rus informații detaliate legate de ansamblul spectrului militar al forțelor armate austriece, în special legate de sistemele de armament și misiunile forțelor terestre și aeriene", arată comunicatul parchetului.

Colonelul comunica cu agentul GRU "prin mijloace satelitare foarte elaborate și alte tehnici de spionaj", potrivit autorităților austriece. Pentru această colaborare, spionul a încasat "mai multe sute de mii de euro".