Giuseppe Conte se prezintă în Senat pentru a furniza informații cu privire la cazul fondurilor rusești către Liga, spune că îi pasă de rolul Parlamentului, precizează că nu a "primit informații de la ministrul competent" (Salvini, ed.), explică faptul că în delegația italiană din Rusia, împreună cu Salvini se afla şi Savoini, însă subliniază că momentan, nu există elemente care să ştirbească încrederea în ministrul de interne, potrivit Il Messaggero, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În momentul în care Conte şi-a început discursul, senatorii M5S au ieşit din sală pe motiv că există o lectură dublă: protestul, a explicat senatorul Mişcării, Michele Gianrusso, este legat de "declarațiile lui Conte despre Tav", în timp ce surse din interiorul majorităţii explică faptul că este legat, în schimb, de absența lui Salvini la ședință, împotriva căruia a fost îndreptată o moțiune de neîncredere.

Salvini: "Moţiune de neîncredere a Partidului Democrat? E o medalie''. ''Moţiunea de neîncredere a PD-ului lui Renzi, Boschi și Zingaretti împotriva mea? O medalie! La fel ca reclamaţiile lui Carola și cele ale ONG-urilor, insultele centrelor sociale, amenințările clanului Casamonica. Nu renunţ, nu ne mai întoarcem înapoi!', a scris pe Twitter vicepremierul și ministrul de interne Matteo Salvini.

''Salvini - explică premierul - a fost prezent la Moscova la 15 iulie 2018 pentru finala Cupei Mondiale de Fotbal și la 16 iulie 2018, pentru întâlnirea cu omologii ruși. Cu această ocazie, delegația rusă a fost informată de către ambasada noastră în Rusia cu privire la componența delegației italiene, la indicaţia protocolului Ministerului de Interne: iar din delegația oficială făcea parte şi domnul Savoini". La deja faimoasa întâlnire de la hotelul Metropol din Moscova, unde ar fi avut loc o negociere privind o afacere cu petrol, Gianluca Savoini a fost prezent în calitate de "om al Ligii": aşa reiese din rezultatul anchetei Procuraturii din Milano privind presupusele fonduri ruseşti acordate Ligii Nordului. Cu toate acestea, investigațiile vor trebui să clarifice dacă președintele asociației Lombardia-Russia, suspectat de corupție internațională, a acționat sau nu în numele cuiva și cine este acea persoană.

Chestiunea aflată la originea acestei anchete este supusă examinării Procuraturii din Milano, care investighează pentru a evalua valabilitatea oricărei ipoteze de infracțiune. Planul guvernului este diferit însă de ancheta procurorului din Milano. Iar premierul Conte a anunţat că ''Acum nu există elemente care să submineze încrederea în membrii guvernului''.

În ceea ce privește Rusia, Conte subliniază: "linia noastră a fost mereu consecventă, nu există elemente care să mă facă să mă îndoiesc de o abatere nejustificată de la liniile stabilite a unuia, sau a mai multor membri ai guvernului. Nicio forță guvernamentală nu ar fi avut posibilitatea de a avea relații de partid cu alte țări ", a conchis premierul care a adăugat totuşi că: "Fiecare forță politică este liberă să cultive relații'', potrivit Il Messaggero, citat de Rador.