Fostul premier kosovar Ramush Haradinaj, citat de un tribunal de la Haga pentru a fi chestionat în legătură cu violențele din timpul războiului din Kosovo, a declarat marți că va candida din nou pentru șefia Guvernului dacă nu va fi pus sub acuzare, relatează site-ul agenției Reuters, citată de Mediafax.

Ramush HaradinajFoto: Wikipedia

Haradinaj urmează să călătorească la Haga. Acesta a demisionat vineri, după ce a informat că a fost citat de un tribunal pentru crime de război, pentru a răspunde unor întrebări privind războiul din Kosovo. Demisia acestuia este așteptată să declanșeze alegeri anticipate, însă președintele Hashim Thaci nu a anunțat încă o dată.

"Dacă nu voi fi pus sub acuzare voi participa la alegeri", a declarat Haradinaj. Haradinaj, care a devenit premier în 2017, a obținut susținerea publică după ce a introdus o taxă de 100% asupra bunurilor produse în Serbia, condiționând retragerea acesteia de recunoașterea independenței Kosovo de către Belgrad."

Voi candida cu programul meu cunoscut, consolidarea statului Kosovo, cât și consolidarea aspectului internațional, ceea ce înseamnă ajungerea la un acord cu Serbia", a declarat acesta.

Fost comandant al trupelor de gherilă, Haradinaj a negat că ar fi comis vreo infracțiune și a declarat că este pregătit să înfrunte acuzațiile. Aceasta este a doua oară când Haradinaj își prezintă demisia.

În 2005, Haradinaj a fost inculpat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, însă ulterior a fost achitat de două ori de aceeași instanță.

În februarie 2007, Curtea Internațională de Justiție a concluzionat că masacrul de la Srebrenica este un act de genocid, comis cu intenția de a distruge parțial grupul musulman din Bosnia Herțegovina.