Autoritatea israeliană pentru antichități a anunțat joi că a descoperit vestigiile uneia dintre cele mai vechi moschei rurale din lume, în orașul beduin Rahat (sud), scrie AFP.

Israel, RahatFoto: Google Maps

"Am descoperit rămășițele unei moschei sub cerul liber, o clădire rectangulară cu un mihrab - nișă de piatră - orientată spre sud, în direcția Mecca", au declarat arheologii Jon Seligman și Shahar Zur, într-un comunicat al Autorității.

Cei doi specialiști au precizat că este vorba despre o descoperire rară, în special în această regiune situată la nord de orașul israelian Beer Sheva, "unde nicio altă descoperire de acest gen nu a fost găsită".

"Este una dintre rarele moschei datând din perioada de venire a Islamului" și "după cucerirea arabă din 636 după Hristis", a precizat profesorul Gideon Avni.

Alte vestigii au fost descoperite în timpul cercetărilor, iar acestea permite cunoașterea mai profundă a "istoriei țării în această perioadă tumultuoasă": o fermă datând din perioada bizantină (între secolele VI și VII după Hristos) precum și locuințe datând de la începutul perioadei islamice (între secolele VII și VIII).

Locuitori beduini din regiune precum și tineri din localitățile din zonă au participat la cercetări, în cadrul unui proiect aplicat în ultimii ani de Autoritatea pentru antichități.

Săpăturile au fost făcute în locul unde orașul beduin Rahat se pregătește să dezvolte un nou cartier.

Autoritatea pentru dezvoltarea localităților beduine precum și Autoritatea pentru antichități studiază posibilitatea de a integra aceste descoperiri arheologice în noul cartier.

Marea majoritate a beduinilor din Israel trăiesc în marja societății israeliene, adeseori în mare sărăcie.

Aceștia aparțin comunității arabilor israelieni, descendenți ai palestinienilor rămași pe pământurile lor după crearea statului Israel, în 1948. Arabii israelieni reprezintă 17,5% din populație și denunță discriminări.