Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că a aprobat crearea unui comandament militar al spațiului, în cadrul Forțelor aeriene, pentru a consolida capacitatea defensivă a Franței, scrie Mediafax citând Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

Într-un discurs adresat personalului militar sâmbătă seară, în ajunul defilării de 14 Iulie, Macron a declarat că nouă doctrină militară, ce prevede înființarea unui comandament al spațiului, va spori protecția sateliților francezi.

"Pentru a da substanță acestei doctrine și pentru a asigura dezvoltarea și consolidarea capacităților noastre spațiale, în septembrie va fi creat un comandament spațial în cadrul Forțele aeriene", a declarat Macron, adăugând că această categorie de arme va purta numele de Forțele aeriene și spațiale.

Bugetul militar francez pentru perioada 2019-2025 include alocarea a 3,6 miliarde euro pentru investiții și modernizarea sateliților francezi.

NATO intenționează să recunoască anul acesta spațiul cosmic ca domeniu operațional de luptă, potrivit unor diplomați de rang înalt citați de agenția Reuters.

Administrația SUA, condusă de Donald Trump, a anunțat anul trecut înființarea până în 2020 a unei noi "Forțe Spațiale", ce va fi a șasea componentă a Forțelor armate americane.