Cu câteva decenii în urmă, China era o țară săracă, poluată, cu standarde dezastruoase de mediu. Astăzi, gigantul asiatic și-a schimbat aspectul datorită unei linii politice orientate spre verde și a unei modernizări care nu se mai bazează pe vechiile industrii prăfuite, ci pe nnoile companii tehnologice. Desigur, cetățenii din cea mai mare parte a megalopolisului chinez au reînceput să vadă albastrul cerului în cea mai mare parte a anului, însă drumul pentru a câștiga lupta împotriva poluării, este încă lung. Majoritatea oamenilor nu mai luptă pentru a avea două mese pe zi, bogăția este distribuită în sectoare ample ale populației, iar clasa mijlocie chineză este pivotul în jurul căruia se învârte creșterea economică a țării. Putem spune că Dragonul a ieșit din tunelul subdezvoltării și urmează calea care, în câțiva ani, îl va face să devină prima putere mondială, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Transformările sociale, politice și economice descrise mai sus au adus cu ele o nouă tendință, utilă pentru înțelegerea Chinei de astăzi. Un studiu recent publicat în revista Lancet și preluat de Bloomberg arată că în rândul chinezilor s-au răspândit o serie de probleme de sănătate care trebuie tratate şi care sunt extrem de costisitoare: accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord, cancer, pentru a numi doar cele mai comune. Aceste boli, în afară de faptul că s-au răspândit ca o pată de ulei, au devenit şi principalele cauze ale deceselor premature în țară din ultimele trei decenii. Sănătatea cetățenilor din fostul Imperiu Mijlociu este acum supusă bolilor specifice țărilor avansate, inclusiv Statele Unite.

Aşadar, putem spune că bogăția în creștere a Chinei schimbă modul în care mor oamenii ? Da, deși trebuie făcute unele clarificări. Studiul la care am făcut referire a subliniat faptul că infecțiile și tulburările neonatale, care constituiau înainte principala cauză a deceselor, au devenit acum o amintire îndepărtată. În locul lor, au apărut boli mai complexe, mai durabile și mai costisitoare, care foarte curând ar putea pune în criză sistemul sanitar din China. Tendința este clară: China a ajuns la un punct de cotitură, nu numai din cauza diverselor riscuri pentru sănătatea cetățenilor săi, ci și din cauza a ceea ce se va întâmpla în viitorul imediat, atunci când problemele cronice de sănătate vor depăși bolile infecțioase.

În acelaşi timp, iese în evidenţă o diviziune pe zone şi pe probleme de sănătate. Locuitorii provinciilor urbane și de coastă, care sunt și cele mai bogate zone ale țării, sunt mai sănătoși decât cetățenii din zonele rurale, mai sărace și mai înapoiate. Stilul de viață diferit afectează, de asemenea, dieta, la fel de diferită: astfel, cazurile de diabet zaharat au crescut cu peste 50% în perioada cuprinsă între 2000 și 2017. Cel mai mare risc pentru China este colapsul propriului sistem de sănătate. Pentru a evita o astfel de perspectivă catastrofALA, Beijingul a decis să reducă prețurile la medicamente și să încurajeze investițiile în spitale. Guvernul și-a dat seama că nu mai e timp de pierdut.