Ministrul japonez de Externe, Taro Kono, a declarat pentru BBC că i-a sfătuit pe candidații pentru funcția de prim-ministru, Jeremy Hunt și Boris Johnson, să evite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kono a mai spus că firmele japoneze sunt „foarte îngrijorate” în legătură cu implicațiile pe care un Brexit fără Acord le-ar putea avea asupra activității lor.

Declarațiile ministrului vin cu o zi înainte de deschiderea summit-ului G20 de la Osaka. El a mai spus că i-a solicitat lui Hunt, care în prezent ocupă funcția de ministru de Externe, dar și predecesorului său, Boris Johnson, să ofere o viziune clară asupra Brexit.

„De fiecare dată când ne-am intâlnit, acesta a fost unul dintre principalele subiecte. Vă rog, nu acceptați un Brexit fără acord”, a spus Kono.

„Sunt peste 1.000 de companii japoneze care operează în Marea Britanie și suntem foarte îngrijorați în legătură cu posibilitatea unui Brexit fără Acord. Ar avea un impact negativ major asupra operațiunilor acestora. Deci, oricine devine noul lider al Marii Britanii, sper că va lua în considerare situația companiilor străine care operează în această țară”, a adăugat ministrul japonez.

În timpul campaniei pentru ocuparea funcției de premier, Boris Johnson a anunțat că va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, dar crede că posibilitatea ca țara să părăsească Blocul comunitar fără Acord este de „una la un milion”. Jeremy Hunt a declarat că ar accepta chiar și o ieșire fără Acord, dar că nu este opțiunea sa preferată.