Politicianul german Beatrix von Storch, unul dintre vicepreședinții partidului naționalist 'Alternativa pentru Germania' și membru al Bundestagului din 2017, a propus candidatura lui Matteo Salvini pentru Premiul Nobel pentru Pace potrivit IlSole24h, citat de Rador.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Motivația, cuprinsă într-o declarație a aceluiași partid, este că Salvini a fost "un adevărat exemplu al politicii de stabilitate în Europa și a salvat mii de vieți, un exemplu care ar trebui urmat". Comunicatul anticipează o declarație care va fi transmisă în emisiunea din 22 iunie a programului Rai2, 'Punto Europa'. Partidele 'Liga Nordului' și 'Alternativa pentru Germania' sunt acum aliate în Parlamentul UE în rândurile formaţiunii 'Identitate și Democrație', un cartel al partidelor naționaliste născut chiar din iniţiativa lui Salvini. Înainte de a se afilia noii formaţiuni politice, partidul german a militat în rândurile 'Europei libertății și Democrației Directe', același grup din care face parte şi Mișcarea Cinci Stele.

Inițiativa lui von Storch nu pare să fie una strict personală, având în vedere faptul că și conturile de pe reţelele sociale ale partidului 'Alternativa pentru Germania' au relansat propunerea. În comunicatul dat de partid, deputata explică rolul lui Salvini în contracararea Flüchtlingsindustrie, "industria refugiaților". Salvini, explică von Storch, "a adus o mare contribuție la securitatea și stabilitatea Europei. Închiderea frontierelor Italiei a frânat cu succes imigrația ilegală în Europa și industria contrabandiştilor".

Von Storch, în vârstă de 48 de ani, face parte din cea mai radicală aripă a partidului. După trei ani petrecuţi la Bruxelles în calitate de deputat european, ea a fost aleasă în Bundestag la alegerile din 2017. Astăzi este unul din vicepreședinții grupului parlamentar 'Alternativa pentru Germania'. De origine nobiliară (numele complet este Beatrix Amelie Ehrengard Eilika Herzogin von Oldenburg), ea este nepotul ministrului de finanțe al celui de-al Treilea Reich, Johann Ludwig von Krosigk.