Noul preşedinte al Ucrainei Volodimir Zelenski va fi primit luni la Paris de Emmanuel Macron pentru a discuta despre soluţionarea conflictului din estul Ucrainei şi programul de reforme angajat de Kiev, potrivit unui comunicat difuzat vineri de preşedinţia franceză, anunță France Presse citată de Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Fostul actor de comedie şi novice în politică, ales preşedinte în aprilie, va fi primit de omologul său francez la 13.30 GMT în cadrul primei sale vizite oficiale în Franţa.

El a fost deja primit de Macron la 12 aprilie în plină campanie prezidenţială împotriva preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Petro Poroşenko, care s-a întâlnit de asemenea cu preşedintele francez în aceeaşi zi.

Potrivit preşedinţiei, întâlnirea va fi o "ocazie de a aborda sprijinul Franţei pentru programul de reforme dorit de noul preşedinte al Ucrainei, dezvoltarea dinamică a relaţiilor bilaterale şi perspectivele de soluţionare a conflictului din estul Ucrainei, în cadrul acordurilor de la Minsk şi cu sprijinul Franţei şi Germaniei în procesul Normandia".

În timp ce Zelenski a fost ales promiţând "să relanseze" procesul de pace şi s-a declarat gata să discute cu Moscova, relaţiile dintre Kiev şi Moscova nu arată niciun semn de progres.

La 22 mai, Macron şi cancelarul german Angela Merkel i-au cerut din nou preşedintelui rus Vladimir Putin "ca Rusia să facă gesturile necesare pentru crearea condiţiilor favorabile de dialog" în estul Ucrainei.

Acordurile de la Minsk de la începutul anului 2015 Minsk au redus intensitatea luptelor, fără a pune capăt conflictului care a făcut aproape 13.000 de morţi în cinci ani şi a lipsit Ucraina de controlul bazinului de cărbuni şi industrial Donbas.

Kievul şi occidentalii acuză Moscova de sprijin militar acordat separatiştilor proruşi în aceste teritorii, ceea ce autorităţile ruse nega.