Un nou raport arată că Banca Mondială și-a micșorat așteptările legate de creșterea economică globală pentru anul acesta, deși se așteaptă la o stabilizare a țărilor sărace, potrivit UN News.

Riscurile cu care se confruntă economiile în curs de dezvoltare includ barierele comerciale în creștere, rata scăzută a investițiilor și activitatea economică joasă din țările mai bogate.

"O creștere economică mai puternică este esențială pentru reducerea sărăciei și pentru îmbunătățirea standardului de viață", a declarat marți președintele Băncii Mondiale, David Malpass. Acesta a adăugat că este urgent ca țările să impună reforme pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și pentru a atrage investiții.

Printre țările dezvoltate, zona Euro se va confrunta cu cea mai mare scădere econmică, din cauza ratei mici de export și investiții, prezentând o creștere de aproximativ 1.4% în perioada 2020-2021. În ceea ce privește Statele Unite, procentul de creștere, care a fost de 2.5% în 2019, va ajunge șa 1.7% anul viitor.

În regiunea piețelor în curs de dezvoltare, rata prevăzută a creșterii, de 4% pentru anul 2019, face din acest an al 4-lea consecutiv în care rata este mică, iar multe economii trebuie să facă față stresului financiar și incertudinii politice. Cu toate astea, este anticipată o recuperare anul viitor, cu previziunea unei rate de 4.6%.

Banca Mondială recomandă în raport ca aceste țări să fie atente la echilibrul dintre împrumuturile pe care le fac pentru a promova creșterile și evitarea riscurilor asociate cu datoria excesivă.

"Deși fiecare economie are uneori probleme, țările cele mai sărace se confruntă cu cele mai grele provocări, din cazua fagilității, izolării geografice și a sărăciei profunde", a afirmat vicepreședintele pentru Creștere echitabilă, finanțe și instituții din cadrul Băncii Mondiale, Ceyla Pazarbasioglu.