"Având în vedere datele economice definitive, se confirmă faptul că Italia nu a făcut progrese suficiente pentru a se conforma regulii datoriei în 2018". O pagină mică, rece și uscată care certifică eșecul politicii economice a guvernului Salvini-Di Maio, scrie Rador care citează La Repubblica.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, ministrul Muncii, Luigi Di Maio și ministrul de Interne, Matteo SalviniFoto: Hotnews

Scrisoarea semnată de vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, și de comisarul pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, oferă doar 48 de ore - până vineri - Ministerului de Finanţe, pentru a explica de ce a încălcat normele UE. Dar este deja clar cum se va termina povestea, având în vedere că în text se afirmă în mod clar că "Efc își va da avizul asupra raportului datoriilor italiene".

Adică: miercuri, Comisia, indiferent de scuzele prezentate de guvern, va lansa procedura de deficit excesiv care va fi ștampilată apoi în termen de două săptămâni de către toţi miniștrii de finanțe din zona euro (EFC). După un alt pasaj tehnic în Comisie, miniştrii vor lua decizia finală cu ocazia reuniunii Ecofin din 9 iulie. În consecință, Italiei îi rămân cinci săptămâni de timp pentru a-şi regla situaţia, eventual printr-o manevră bis imediată, capabilă să tamponeze deficitul și datoriile prin angajamente precise (23 miliarde de corecții) pentru anul 2020.

În caz contrar, Europa va merge înainte şi va lansa procedura pentru datorie percepută de parteneri ca fiind singurul instrument capabil să-i oprească pe Salvini și Di Maio, să evite creşterea datoriei Italiei şi scufundarea monedei euro. În acel moment, Roma va trebui să facă ajustări masive la conturile sale timp de cel puțin 5 ani, până când va elimina deficitul prin scăderea datoriei. Dacă nu va face acest lucru se va confrunta cu sancţiuni grele. O pierdere parțială a suveranității în politica economică va fi atribuită în întregime guvernului Liga- Mişcarea 5 Stele.