Un tribunal londonez a decis miercuri să-l convoace pe fostul ministru de Externe Boris Johnson, candidat la postul de premier, pentru acuzația că a mințit în ceea ce privește costul aderării Regatului Unit la Uniunea Europeană în timpul campaniei pentru referendumul din 2016 privind Brexitul, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acuzat de "minciuni" de avocații omului de afaceri Marcus Ball, Boris Johnson va trebui să se prezinte în fața tribunalului pentru o audiere preliminară care va determina dacă dosarul va fi trimis sau nu în fața unei curți, a decis tribunalul.

Intervenția lui Boris Johnson în campanie pentru referendum a fost decisivă pentru victoria Brexitului cu 52% din voturi.

Acuzațiile la adresa lui Boris Johnson vin de la omul de afaceri Marcus Ball. Potrivit avocaților acestora, Johnson, un fervent apărător al Brexitului, a mințit atunci când, în calitate de primar al Londrei, a spus că Marea Britanie plătește săptămânal 350 de milioane de lire (400 milioane euro) către Bruxelles.

"Democrația cere un leadership responsabil și cinstit din partea persoanelor care ocupă funcții publice", a pledat joia trecută avocatul Lewis Power, în fața tribunalului din Westminster. "Regatul Unit nu a trimis niciodată 350 de milioane de lire pe săptămână", a continuat el. Boris Johnson "știa că această cifră era falsă. Cu toate acestea, a ales să o repete, din nou și din nou", potrivit sursei citate.

Avocatul fostului primar a respins acuzațiile, caracterizându-le drept manevre "politice".

Abil și charismatic, "BoJo" este marele favorit în rândul militanților partidului conservator pentru a-i succede premierului Theresa May, care va demisiona pe 7 iunie. El este însă mai puțin popular în rândul parlamentarilor conservatori, care îi reproșează numeroasele gafe și un anumit diletantism.