Peste 50.000 de profesori de liceu și școală primară au intrat în grevă, luând parte la cea mai mare acțiune sindicală care a avut loc vreodată în Noua Zeelandă, potrivit The Guardian.

De la venirea la putere a coaliției laburiste, la sfârșitul anului 2017, profesorii au inițiat greve, solicitând creșterea salariilor, condiții mai bune de muncă și mai mult respect pentru meseria lor. Însă miercuri a fost prima zi în care profesorii de liceu și cei din școlile primare s-au unit într-un protest comun.

Până acum protestatarii au refuzat trei oferte de creștere salarială din partea guvernului, de 3%, susținând că vor 15% sau mai mult pentru a-și continua munca. Însă guvernul a declarat că nu poate acoperi o creștere atât de mare.

Khali Oliveira, cadru didactic în Auckland, a spus că greva este ultima soluție pe care o au profesorii. Oliveira lucrează în domeniul educației de mai bine de 20 de ani și povestește că simptomele de burnout au devenit comune. Dacă cerințele nu vor fi îndeplinite, susține că va fi nevoită să se mute în sectorul privat.

"Profesorii sunt depășiți și nu mai avem timp să predăm. Este o luptă grea. Și există în Noua Zeelandă această criză cauzată de lipsa de cadre didactice. Vrem ca guvernul să investească în viitorul profesorilor și a copiilor țării."