Naționaliștii aflați la guvernare în Polonia (Partidul Lege și Justiție) sunt gata să discute despre o alianță parlamentară europeană cu formațiunile de extrema dreaptă din Italia și Spania, Liga și Vox, dar nu o vor pe Marine Le Pen la masa negocierilor, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, într-un interviu pentru Polska Times.pl.

Foto:

Precizarea vine în contextul în care vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, liderul Ligii, încearcă de mai multă vreme să formeze un bloc politic, reunind toate formațiunile europene cu viziuni similare, anti-imigrație, însă tentativele sale nu au avut succes din cauza intereselor naționale divergente.

"Noi suntem flexibili, dar excludem orice alianță cu orice facțiune care ar include Frontul Național din Franța”, a spus Morawiecki. ” Suntem gata să discutăm cu partidul lui Salvini, cu partidul spaniol Vox și cu alții„, a completat el.

Poziția polonezilor vine după ce lidera extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, a declarat că doreşte să formeze o „super-facţiune” cu alte partide politice cu viziuni similare în viitorul Parlament European.

Le Pen, care conduce Adunarea Naţională (AN, fostul Front Naţional din Franţa, extrema dreaptă, de opoziţie), a explicat că o astfel de alianţă ar putea modifica structura Uniunii Europene pentru „prima dată în ultimele decenii”. „Perspectiva mă inspiră”, a adăugat ea.

Ea a făcut aceste comentarii în cadrul unui summit al naţionaliştilor europeni găzduit sâmbătă la Milano de liderul partidului italian Liga, Matteo Salvini, care deţine şi portofoliile de vicepremier şi ministru de interne.