Șase oameni au murit în timpul protestelor de stradă din Jakarta, care au început marți, după ce comisia pentru alegeri prezidențiale a confirmat victoria lui Joko Widodo, scrie Reuters.

JakartaFoto: Hotnews

Protestele de marți ale suporterilor generalului Prabowo Subianto, oponentul lui Widodo la alegerile prezidențiale, au început pașnic însă au devenit violente în aceeași seară, forțând poliția să folosească gaz lacrimogen pentru a prelua controlul asupra situației.

"În această dimineață la ora 9, 200 de persoane erau declarate rănite", a declarat guvernatorul Anies Baswedan. "6 persoane erau decedate."

Cauzele deceselor nu au fost încă stabilite. Sute de protestatari au rămas miercuri în stradă, după o noapte de violențe, iar tensiunea dintre aceștia și forțele de ordine era în creștere. Agenția de presă Antara a anunțat că un grup de oameni a încercat să intre cu forța într-o secție de poliție. Mai multe clădiri de birouri și ambasade din centrul Jakartei au fost închise miercuri, alături de stațiile de tren din zonă.

"Vom continua protestele până (Widodo) este înlăturat", a afirmat Afi Sikumbang, 58, susținător al lui Prabowo.

Comisia Generală pentru Alegeri a confirmat marți numărătoarea neoficială a voturilor, anunțând 55,5% pentru Widodo și 44,5% pentru Prabowo. Însă Prabowo a spus presei că suspectează acte de fraudă la nivel înalt. Acesta a promis că va face tot posibilul pentru a apăra decizia poporului, planificând să conteste rezultatul la Curtea Consituțională.

O agenția de monitorizare a alegerilor a respins luni acuzațiile de fraudă sistematică, din cauza lipsei de dovezi. Observatorii independenți au declarat că procedurile au fost respectate.

Autoritățile din Indonezia au anunțat că 40.000 de angajați ai forețelor de ordine, inclusiv personalul militar, sunt activi în momentul de față în Jakarta pentru a menține securitatea.