Procesul în care fostul președinte al Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, este acuzat de corupție, a început marți la un tribunal din Buenos Aires, potrivit BBC. Cristina Fernández de Kirchner este acuzată că ar fi primit mită de la mai multe companii din domeniul construcțiilor pentru acordarea de contracte publice, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest dosar este primul care ajunge în instanță dintre cele 12 în care Fernández de Kirchner este acuzată de corupție. Procesul a început la doar câteva zile după ce fostul președinte și-a anunțat candidatura pentru postul de vicepreședinte în cadrul alegerilor care vor avea loc în octombrie.

Fernández de Kirchner a respins acuzațiile și a declarat că procesul este „o perdea de fum” motivată politic. „Procesele trebuie să caute adevărul, dar nu pare că se va întâmpla asta în cazul meu”, a scris ea pe Twitter.

Cristina Fernández de Kirchner, în vârstă de 66 de ani, a fost președintele Argentinei în perioada 2007 - 2015. Ea este acuzată în acest dosar că ar fi acordat în perioada în care ar fi fost în funcție contracte preferențiale către mai multe firme, printre care și compania unui om de afaceri, Lazaro Baez, pentru construirea unor șosele în provincia Santa Cruz.

Ea a spus pe Twitter că procesul împotriva ei are loc „pentru a le distrage atenția argentinienilor de la situația dramatică în care se află țara și cetățenii ei”, făcând referire la economia fragilă a țării sud-americane. „Este un nou act de persecuție, cu un singur obiectiv: trimiterea unui fost președinte, care se opune actualei guvernări, în boxa acuzaților în timpul unei campanii pentru alegerile prezidențiale”, a scris aceasta.

Kirchner a fost obligată să fie prezentă în cadrul primului termen în acest dosar, însă va avea dreptul să fie reprezentată de un avocat în cadrul următoarelor termene.