Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Johannes Hahn, se așteaptă ca Macedonia de Nord să primească în curând o dată pentru negocierile cu Uniunea Europeană. După cum a afirmat acesta marţi, se așteaptă ca primele capitole să fie deschise până la sfârșitul anului, relatează postul TV Telma, citat de Rador.

MacedoniaFoto: Wikipedia

"Lucrăm din greu pentru a convinge partenerii Uniunii, care încă se mai îndoiesc, să ne dea undă verde pentru a începe negocierile. Sunt convins că acest lucru se va întâmpla înainte de începutul verii și, după aceea vom începe imediat pregătirile pentru deschiderea primelor capitole până la sfârșitul anului", a subliniat Hahn.

Conform noii metodologii a Uniunii Europene, va începe cu capitolele 23 și 24 care sunt dedicate aspectelor legate de statul de drept.

"Vom începe negocierile cu deschiderea capitolelor 23 și 24 și, în câțiva ani, vom încheia negocierile cu aceleași capitole și cu restul care va fi în această perioadă de timp", a spus Hahn.

În timpul întâlnirii pe care a avut-o la Viena cu premierul macedonean, Zoran Zaev, Hahn a apreciat climatul de afaceri din Macedonia de Nord, a invitat oamenii de afaceri austrieci să investească și a subliniat că alegerile prezidențiale au confirmat stabilitatea acestei țări.

Totodată şi ambasadorul UE la Skopje, Samuel Zbogar, și-a exprimat, lun,i convingerea că raportul Comisiei Europene, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, va recomanda deschiderea negocierilor cu Macedonia de Nord.