Președintele Trump nu și-a declarat poziția clar în legătura cu noua legislație referitoare la avort din Alabama, însă a îndemnat activiștii anti-avort să "rămână uniți", potrivit Associated Press.

Trump a evitat să spună dacă este pentru sau împotriva legii din Alabama, care interzice avortul în aproape orice circumstanță, inclusiv în cazurile de viol sau de incest.

Însă un oficial din adiminstrația sa a declarat duminică că președintele este îngrijorat în privința acestei legi deoarece pune în pericol libertatea medicilor care ar efectua intervenția. Acesta a afirmat că Trump vrea să clarifice că o persoană poate să se opună avortului, așa cum se opune chiar el, dar să fie de acord cu acesta în situațiile de viol sau de incest, sau când sănătatea femeii este în pericol.

Trump a postat pe Twitter sâmbătă un mesaj prin care le cere activiștilor anti-avort să rămână uniți, pentru a nu pierde ce au câștigat până acum. Având în vedere faptul că se apropie perioada alegerilor, președintele încercă să pășească pe linia subțire care desparte grupul conservator de alegători de grupurile care luptă pentru drepturile femeilor.

Situația din Alabama a cauzat rupturi în rândurile republicanilor. Republicanul Kevin McCarthy din California s-a opus legii, spunând că el susține existența excepțiilor în cazurile de viol, incest și atunci când sănătatea pacientului se află în pericol. Iar evanghelistul Pat Robertson consideră că legea este prea "extremă" și nu reprezintă cea mai bună cale de a forța Curtea Supremă să revizuiască decizia din 1973, prin care a fost recunoscut dreptul constituțional al femeilor de a face avort.

Trump a postat un mesaj prin care le transmite celor din tabăra anti-avort că au "ajuns foarte departe" de când el se află la conducere.

"Trebuie să rămânem uniți și să Câștigăm pentru Viață în 2020".