Zeci de mii de elevi și de profesori protestează în Brazilia împotriva tăierilor bugetare dramatice din domeniul educației, o măsură luată de administrația președintelui Bolsonaro, iar aceste mișcări de stradă reprezintă primele acțiuni colective de acest fel de la preluarea președenției de către Bolsonaro, în ianuarie, scrie The Guardian.

Proteste anti-BolsonaroFoto: Captura YouTube

Uniunea Națională a Studenților a cerut populației să iasă în stradă, după ce Ministerul Educației a anunțat că va îngheța 30% din fondurile pentru cheltuieri discreționare, din cauza situației financiare precare a guvernului. Demonstrațiile din Rio de Janeiro au devenit violente în momentul în care poliția a folosit gaz lacrimogen și grenade de percuție.

În timpul unui discurs ținut în Texas, unde a călătorit pentru a participa la un dineu, Bolsonaro a negat faptul că guvernul său a tăiat bugetul pentru educație și a susținut că protestele reprezintă un spectacol al partizanilor.

"Sunt idioți utili, imbecili folosiți ca o majoritate manevrată de o minoritate inteligentă care alcătuiesc nucleul universităților din Brazilia", a declarat președintele.

Protestele reprezintă un nou element al unei bătălii aprinse care are ca miză sistemul educațional brazilian. Bolsonaro și mulți dintre suporterii săi au declarat război împotriva a ceea ce ei numesc "îndoctrinarea" realizată de cadrele didactice de stânga, care ar instrui elevii să înregistreze și să își toarne profesorii.