Funcționarii electorali au început numărarea buletinelor de vot joi dimineață, la o zi după începerea alegerilor, considerate un test pentru partidul aflat la putere (Congresul Național African), scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alegerile pentru Adunarea Națională și pentru parlamentele din provincii reprezintă un barometru pentru estimarea atitudinilor cetățenilor, primul de acest fel de la înlocuirea liderului Jacob Zuma de către președintele Cyril Ramaphosa, în februarie 2018.

Congresul Național African (ANC) a câștigat fiecare serie de alegeri parlamentare din 1994, însă imaginea partidului a fost afectată de scandaluri legate de corupție și de problemele economice ale statului din ultimii 10 ani.

Pollurile de opinie sugerează că partidul de la guvernare va câștiga din nou majoritatea locurilor în parlament. Cei mai importanți adversari pentru Congresul Național African sunt Alianța Democratică (DA) și Luptătorii pentru Libertate Economică (EFF). DA a obținut un procent de 22% în alegerile parlamentare din 2014, iar EFF 6%.

Rezultatele din câteva districte au început să apară dimineață. În jur de 1.3 milioane de voturi au fost procesate. ANC deținea un procent de aproximativ 53%, DA 28% și EFF 7%. Încă nu pot fi făcute predicții legate de rezultate.