Regimul de la Phenian, în replică la criticile privind recentul exercițiu nord-coreean de trageri cu rachete, afirmă că un test balistic american cu o rachetă intercontinentală, efectuat săptămâna trecută în zona centrală a Pacificului, reprezintă o amenințare la adresa sa, potrivit agenției KCNA, citată de Mediafax.

Kim Jong UN, la teste cu rachete in Coreea de Nord 11Foto: KCNA

Forțele armate din Coreea de Nord au efectuat sâmbătă trageri cu sisteme de lansatoare multiple de rachete de 240 mm și 300 mm la un poligon aflat în apropiere de orașul Wonsan din estul țării, unele proiectile zburând până la distanța de 240 de kilometri înainte de a se prăbuși în mare. Totodată, Phenianul a testat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune.

Coreea de Sud a reacționat la exercițiul de sâmbătă, făcând apel la "oprirea actelor care ar putea escalada tensiunile militare în Peninsula Coreeană".

Miercuri, un purtător de cuvânt al instituției nord-coreene care se ocupă de gestionarea relațiilor militare cu Seulul a condamnat în mod vehement reacția Coreei de Sud la recentul exercițiu nord coreean de trageri cu rachete, afirmând că Seulul nu se află în poziția de a critica regimul de la Phenian.

"Forțele militare sud-coreene nu au dreptul să spună un cuvânt concetățenilor săi în condițiile în care au acționat ca un mut care a mâncat miere atunci când Statele Unite au lansat o rachetă intercontinentală Minuteman care ne amenință", a declarat oficialul nord-coreean, citat de agenția oficială de știri KCNA, informează postul CNBC.

Mai mult, oficialul de la Phenian a criticat Coreea de Sud pentru participarea la exerciții aeriene "provocatoare" alături de SUA, dar și pentru că permite staționarea sistemului antibalistic american THAAD pe teritoriul său.

Totodată, oficialul a sugerat că există posibilitatea ca forțele nord-coreene să efectueze noi teste militare în viitor.